Predsednik Izraela ponovo poverio Netanjahuu mandat da formira vladu
25.09.2019 Jerusalim

Predsednik Izraela ponovo poverio Netanjahuu mandat da formira vladu

Predsednik Izraela ponovo poverio Netanjahuu mandat da formira vladu Foto: Beta, AP
Predsednik Izraela Ruven Rivlin večeras je zvanično poverio premijeru Benjaminu Netanjahuu još jednu šansu da formira vladu pošto mu to nije pošlo za rukom nakon izbora u aprilu.

Netanjahu sada ima na raspolaganju četiri nedelje da ispuni taj zadatak.

On se večeras sastao u predsedničkoj rezidenciji u Jerusalimu sa Rivlinom i glavnim rivalom na drugim izborima ove godine održanim 17. septembra, vođom partije centra "Plavo belo", Benijem Gancom, u poslednjem pokušaju da se dogovore o vladi nacionalnog jedinstva.

"Netanjahu ima više šansi da formira vladu", rekao je Rivlin, apelujući na stranke da prestanu da diskvalifikuju jedna drugu.

Predsednik Izraela je izrazio žaljenje što nije osnovana vlada nacionalnog jedinstva.

Netanjahua je za premijera predložilo 55 poslanika, uključujući članove njegovog konzervativnog "Likuda" i saveznike iz desničarske "Jamine", kao i dve verske partije, "Šas" i "Ujedinjena Tora judaizam".

Ganc je imao podršku jednog poslanika manje, ali njegov savez po konačnim rezultatima glasanja objavljenim danas ima jedno poslaničko mesto više, 33, od Netnjahuove stranke sa 32 poslanička mandata.

Netanjahuu će za vladajuću koaliciju od 61 poslanika od ukupno 120 u parlamentu, Knesetu, biti potrebni nacionalistička partija "Izrael naš dom" bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana, savez levog centra "Laburisti Gešer" ili možda glavni rival "Plavo belo".

Svi su više puta rekli da neće ući u koaliciju koju predvodi Netanjahu, kome prete optužnice za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom, podsećaju izraelski mediji.

Ako Netanjahu ne uspe da formira vladu ni posle produženja roka od dve nedelje predsednik može dati šansu Gancu ili drugom kandidatu iz "Likuda".

On takođe može da obavesti predsednika Kneseta da nema kandidata.

Tada će bilo koji član Kneseta koji se za to odluči imati na raspolaganju 21 dan da pokuša da formira vladajuću koaliciju.

Predsednik Izraela je, posle izbora prošle nedelje, najavio da će učiniti sve da izbegne treće izbore ove godine.

Od osnivanja države 1948. se nije desilo da se glasa dva puta za nekoliko meseci.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side