Predsednik Izraela kritikovao Marin Le Pen zbog poricanja Holokausta
24.04.2017 Jerusalim

Predsednik Izraela kritikovao Marin Le Pen zbog poricanja Holokausta

Predsednik Izraela kritikovao Marin Le Pen zbog poricanja Holokausta Foto: Beta, AP
Predsednik Izraela Ruven Rivlin kritikovao je večeras kandidantkinju desničarskog Nacionalnog fronta za predsednicu Francuske Marin Le Pen što je aludirala da ratna vlada Francuske nije imala ulogu u Holokaustu.

On je to rekao na završnoj svečanosti Dana sećanja na Holokaust, u kibucu Lohamei Hagetaot (Borci geta).

"Preovlađujuća poruka koja proizlazi iz nedavnih političkih izjava je posebno uznemirujuća i na svakom mestu poruka je ista: 'Mi nismo odgovorni za Holokaust. Nismo odgovorni za istrebljenje jevrejskog naroda koje se desilo unutar naših granica' “, rekao je Rivlin.

On je naveo primer Marin Le Pen koja je porekla odgovornost Francuske za deportaciju njenih jevrejskih građana u nacističke koncentracione i logore smrti.

"Član njene partije (Nacionalni front) je porekao ne samo francusku umešanost u deportaciju Jevreja na uništenje, već i samo njihovo ubistvo", rekao je Rivlin.

Govereći na skupu u Muzeju kuće boraca geta, među kojima je bio bivši predsednik Nemačke Joakim Gauk, Rivlin je rekao da se taj fenomen ponavlja na drugim mestima.

"U Poljskoj je debata o umešanosti lokalnog stanovništva u progon i ubijanje Jevreja postala političko pitanje prvog reda", rekao je on, a u "Ukrajini izabrani zvaničnici su bili ljuti" kada je u govoru u tamošnjem parlamentu podsetio da su mnogi saradnici nacista bili Ukrajinci, i među njima i oni koji su izdali i masakrirali Jevreje i u mnogim slučajevima predali ih Nemcima.

"I u Velikoj Britaniji član Laburističke partije koji je izbačen, rekao je da su jevrejski cionisti sarađivali s Hitlerom", rekao je Rivlin, dodavši da je istina da odgovornost nije jednaka i da Izrael ne zahteva od svake zemlje, izuzev Nemačke, odgovornost za sistematsko planiranje i primenu takozvanog "Konačnog rešenja", ali poziva na moralnu unutrašnju reflesiju onih koji su pomagali da se izvede sistematsko pogubljenje.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side