Predsednik Čilea ponudio još jednu izmenu Ustava iz doba Pinočeove diktature
09.11.2019 Santijago de Čile

Predsednik Čilea ponudio još jednu izmenu Ustava iz doba Pinočeove diktature

Predsednik Čilea ponudio još jednu izmenu Ustava iz doba Pinočeove diktature Foto: Beta / AP
Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera izjavio je danas da priprema nacrt izmene Ustava, usvojenog za vreme diktature Augusta Pinočea (1973-1990) i to je jedan od zahteva sa protesta koji se tri nedelje održavaju protiv vlasti Čilea.

"Verujem da su promene Ustava legitimne i o tome ćemo raspravljati. Pripremamo nacrt izmene Ustava", rekao je Pinjera u izjavi čileanskog dnevniku Merkurio (El Mercurio).

Među promenama predviđa se "bolje definisanje prava pojedinca i način poštovanja" tih prava. Ustavni amandmani predviđaju i pojašnjavanje "obaveza države" kao i utvrđivanje "boljih mehanizama građandskog učešća", rekao je Pinjera.

Protesti su počeli 18. oktobra zbog povećanja cene karata za metro u glavnom gradu. Reč je o najrazvijenijoj mreži podzemne železnice u Južnoj Americi koja dnevno preveze oko tri miliona putnika.

Pinjera je potom suspendovao odluku o poskupljenju, ali su protesti nastavljeni, potpaljeni nezadovoljstvom naroda zbog socijalno-ekonomskih uslova i nejednakosti u zemlji hvaljenoj zbog političke i ekonomske stabilnosti, mada su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno u rukama privatnog sektora.

Od Pinočeove diktature, Ustav je imao više od 200 izmena u oko 40 članova, podsetio je Pinjera i dodao da će o izmenana razmatrati Kongres, jer je to jedino nadležno telo koje može da uvaži te izmene.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side