09.11.2019 Santijago de Čile

Predsednik Čilea ponudio još jednu izmenu Ustava iz doba Pinočeove diktature

Predsednik Čilea ponudio još jednu izmenu Ustava iz doba Pinočeove diktature Foto: Beta / AP
Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera izjavio je danas da priprema nacrt izmene Ustava, usvojenog za vreme diktature Augusta Pinočea (1973-1990) i to je jedan od zahteva sa protesta koji se tri nedelje održavaju protiv vlasti Čilea.

"Verujem da su promene Ustava legitimne i o tome ćemo raspravljati. Pripremamo nacrt izmene Ustava", rekao je Pinjera u izjavi čileanskog dnevniku Merkurio (El Mercurio).

Među promenama predviđa se "bolje definisanje prava pojedinca i način poštovanja" tih prava. Ustavni amandmani predviđaju i pojašnjavanje "obaveza države" kao i utvrđivanje "boljih mehanizama građandskog učešća", rekao je Pinjera.

Protesti su počeli 18. oktobra zbog povećanja cene karata za metro u glavnom gradu. Reč je o najrazvijenijoj mreži podzemne železnice u Južnoj Americi koja dnevno preveze oko tri miliona putnika.

Pinjera je potom suspendovao odluku o poskupljenju, ali su protesti nastavljeni, potpaljeni nezadovoljstvom naroda zbog socijalno-ekonomskih uslova i nejednakosti u zemlji hvaljenoj zbog političke i ekonomske stabilnosti, mada su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno u rukama privatnog sektora.

Od Pinočeove diktature, Ustav je imao više od 200 izmena u oko 40 članova, podsetio je Pinjera i dodao da će o izmenana razmatrati Kongres, jer je to jedino nadležno telo koje može da uvaži te izmene.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side