02.08.2016 Prag

Predsednik Češke traži da parlament spreči vladu da primi izbeglice

Predsednik Češke traži da parlament spreči vladu da primi izbeglice Foto: prtscr ytb
Predsednik Češke Miloš Zeman zatražio je od oba doma češkog parlamenta da spreče vadu da primi izbeglice sa Bliskog istoka ili iz Afrike, ne samo iz nacionalnih kvota Evropske unije već i one koje je Češka ponudila da prihvati dobrovoljno.

"Predsednik ne pristaje ni na kakvo primanje migranata na našoj teritoriji. Naša zemlja jednostavno ne može da dopusti sebi luksuz napada kakvi su bili u Francuskoj ili Nemačkoj", kazao je danas na redovnoj konferenciji za novinare portparol češkog predsednika Jirži Ovčaček.

Češki predsednik je prema rečima svog portparola uveren da bi prihvatanjem izbeglica Češka samo stvorila plodno tlo za varvarske terorističke napade i zato je zatražio da umesto vlade o svakom prihvatanju izbeglica odlučuje parlament.

Češka je u okviru kvota do sada, pored oko 50 hrišćanskih izbeglica iz Iraka koje su dovele češke hrišćanske fondacje i one se o njima brinu, primila svega četvoro Sirijaca, dedu i babu i njihova dva sina iz logora u Grčkoj.

Proverava trenutno još 80 sirijskih izbeglica u logorima u Turskoj, ali provere su tako detaljne i temeljne da je ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec saopštio da neće stići da ih proveri do oktobra i da ove godine Češka neće preuzeti nijednu izbeglicu iz Sirije.

Predsednik Zeman je u nedelju u intervjuu najtiražnijem češkom tabloidu Blesk naveo da Češkoj ne preti izbeglički talas i da izbeglica ni imigranata u njoj nema, ali je ipak pozvao Čehe da se naoružavaju i kako je kazao ne drže pištolje i puške u ormanu kao suvenir već da kao njegova supruga, prva dama Ivana Zemanova revnosno vežbaju pucanje, kako bi mogli da upucaju teroriste ako se nađu u takvim okolnostima kao u napadima Parizu ili Nici.

Zeman se takođe u razgovoru za Blesk založio da i Češka podigne ogradu kao što je to učinila Mađarska ako krene ponovo veći talas izbeglica balkanskom trasom, a do tada da se na granice postave vojnici kao živi štit.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side