21.11.2017 Berlin

Predsednik Bundestaga traži kompromis stranaka

Predsednik Bundestaga traži kompromis stranaka Foto: Pixabay
Predsednik nemačkog parlamenta Volfgang Šojble rekao je danas da se Nemačka suočava s "ispitom, ali ne i krizom države" i pozvao političke lidere da iskažu veću spremnost za kompromis u pregovorima o novoj vladi.

Pregovori o vladajućoj koaliciji su propali u nedelju posle četiri sedmice razgovora. Manje stranke nisu uspele da postignu dogovor s konzervativcima kancelarke Angele Merkel, dok socijaldemokrate odbijaju da opet uđu u "veliku koaliciju".

Šojble, koji je bio ministar u više koalicionih vlada, rekao je da mogu postojati različita mišljnja kako treba vladati, ali da je jasno da mora viti vlade, preneo je Asošijetid pres.

Stranke mogu odlučiti da ne žele da uđu u koaliciju "ali to mora biti logično objašnjeno tako da se ne pojaviti utisak da žele da izbegnu odgovornost", rekao je Šojbe koji je član Demohrišanske unije Angele Merkel.

On je dodao da "dogovaranje davanjem ustupaka iziskuje hrabrost".

"Ovo je ispit, ali ne i kriza države... Zadatak je velik, ali se može rešiti", rekao je Šojble.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer je juče pozvao političke lidera da ponovo razmotre svoje stavove. Danas bi trebalo da se sastane s vođama Zelenih i liberala, dve stranke koje su učestvovale u neuspelim pregovorima s konzervativcima.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side