Predsedavajući OEBS-a Edi Rama nudi pomoć dijalogu u Belorusiji
28.08.2020 Beograd

Predsedavajući OEBS-a Edi Rama nudi pomoć dijalogu u Belorusiji

Predsedavajući OEBS-a Edi Rama nudi pomoć dijalogu u Belorusiji Foto: Beta / AP
Predsedavajući OEBS-a, premijer Albanije i njen ministar za Evropu i spoljne poslove, Edi Rama, danas je ponudio pomoć Belorusiji koja je u dubokoj krizi posle spornih predsedničkih izbora 9. avgusta.

OEBS je danas saopštio da je Rama poručio da će za rešavanje te krize "biti potrebno međusobno razumevanje i saradnja" vlasti i opozicije.

"Predlažem da OEBS olakša neophodan dijalog, kako bi se Belorusiji pomoglo da se izvuče iz ove situacije", rekao je Rama.

"Iskreno se nadamo da će odgovor Vlade Belorusije na ovu ponudu biti pozitivan. Spreman sam da to učinim: da se angažujem, slušam, razumem i podržim na svaki mogući način", izjavio je presedavajući OEBS.

"Predsedavanje će raditi neumorno i strpljivo na stvaranju uslova koji pomažu u tom korisnom procesu", rekao je Rama i naveo da to podržava i naredna predsedavajuća OEBS, Švedska.

"Ali, mora se odmah znatno poboljšati stanje ljudskih prava u toj zemlji. Ne u budućnosti, već upravo sada, bez 'ako' ili 'ali'" jer, nastavio je on, "nezamislivo je verovati da proces dijaloga može biti verodostojan, ako izgleda da jedna strana želi da poništi samu suštinu pluralističkog društva".

Rama je podvukao da se OEBS neće nametati, zauzimati strane, niti se mešati u unutrašnje stvari Belorusije.

"Situacija se mora rešiti u Minsku i u beloruskom narodu, uz puno uvažavanje njegovog suvereniteta, njegove nezavisnosti i njegovih ljudskih prava", rekao je Rama, dodavši da je predlog da "OEBS sebe, svoje dobre usluge i dobru volju ponudi Belorusiji da ih upotrebi".

Rama je takođe naglasio da je OEBS u jedinstvenom položaju da podrži Belorusiju, kao organizacija koja ima dobro uspostavljen mandat relevantan za demokratiju, ljudska prava i sprečavanje sukoba, koja je sveobuhvatna, koja premošćuje Istok i Zapad i koja "ceni Belorusiju kao aktivnu, suverenu i ravnopravnu članicu".

Predsedavajući OEBS je govor završio s dva poziva: "Beloruskim vlastima: Molim vas dajte ovoj ponudi šansu. Iskoristite ovaj trenutak prilike da Belorusija pređe iz konfrontacije i sukoba u dijalog i pomirenje. A svim članicama OEBS-a: Pokušajmo da to postignemo, znajući da će to biti teško. Beloruskim građanima, građankama, deci dugujemo da se čuju njihovi glasovi, tako da oni, kroz dijalog, a ne nasilje, mogu da sami odrede svoju budućnost".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side