Predložena rezolucija UN koja odbacuje bliskoistočni mirovni plan SAD
06.02.2020 Ujedinjene nacije

Predložena rezolucija UN koja odbacuje bliskoistočni mirovni plan SAD

Predložena rezolucija UN koja odbacuje bliskoistočni mirovni plan SAD Foto: Pixabay
Pristalice Palestinaca pripremile su nacrt rezolucije UN kojim se odbacuje nedavno objavljeni plan SAD da se okonča izraelsko-palestinski sukob.

Kako je navedeno, taj plan krši međunarodno pravo i zahteve Saveta bezbednosti UN za rešenje po modelu dve države zasnovano na granicama pre rata 1967. godine.

O dokumentu do koga je došao AP moglo bi se glasati 11. februara, kada će se palestinski predsednik Mahmud Abas, kako se očekuje, obratiti SB UN da predstavi protivljenje svoje vlade planu koji je Izrael prihvatio.

Ako se bude glasalo SAD će skoro sigurno uložiti veto.

Planom koji je 28. januara predstavio američki predsednik Donald Tramp predviđa se stvaranje palestinske države i predavanje ključnih delova okupirane Zapadne obale Izraelu.

Uz to se staje na stranu te zemlje u odnosu na ključna sporna pitanja, uključujući granice, status Jerusalima i sudbinu jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama.

Palestinci teže da na čitavoj Zapadnoj obali osnuju svoju državu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, gde danas živi oko 700.000 Jevreja. Ta država bi obuhvatila i pojas Gaze.

Sve te teritorije osvojio je Izrael u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Na osnovu uslova takozvane "vizije mira" koju je skoro tri godine pripremao Trampov visoki savetnik i zet Džared Kušner svi jevrejski naseljenici ostaće u svojim domovima i Izrael će uspostaviti suverenitet nad svim jevrejskim naseljima i dolinom Jordan na Zapadnoj obali.

Očekuje se da će Kušner danas predstaviti taj plan članovima SB UN na privatnom ručku.

Abas je plan odbacio, označivši ga "glupošću" i rekao: "Mi kažemo hiljadu ne za 'Sporazum veka'".

Za razliku od njega premijer Izraela Benjamin Netanjahu, koji je stajao pored Trampa kada je u Beloj kući predstavljao plan, označio ga je "istorijskim prodorom" isto toliko značajnim kao proglašenje izraelske nezavisnosti 1948. godine.

On je rekao da plan daje zeleno svetlo za aneksiju velikih delova Zapadne obale.

Rezolucija koju su predložile Indonezija i Tunis osuđuje nedavne izraelske pozive na aneksiju "područja okupirane palestinske teritorije" i naglašava nelegalnost aneksije.

Takođe potvrđuje da su sva jevrejska naselja i druge mere "čiji je cilj izmena demografskog sastava, karaktera i statusa palestinske teritorije okupirane od 1967, uključujući istočni Jerusalim, nelegalne i narušavaju održivost rešenja po modelu dve države".

U nacrtu se naglašava potreba da se održi "teritorijlni integritet, povezanost i jedinstvo okupirane palestinske teritorije, uključujući istočni Jerusalim".

Uz to se ponavlja poziv na postizanje trajnog mira bez odlaganja zasnovano na rezolucijma UN koje datiraju iz 1967.

Predloženi dokument poziva sve zemlje članice UN da se povinuju relevantnim rezolucijma SB UN.

Nacrt rezolucije takođe izražava odlučnost SB da "ispita praktične načine i sredstva da se obezbedi puna primena relavantnih rezolucija uključujući mere prisile na osnovu Poglavlja 7 Povelje (UN)".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side