Predlog lekara za suzbijanje zagrevanja Zemlje - izbacite ugalj
23.06.2015 Vašington

Predlog lekara za suzbijanje zagrevanja Zemlje - izbacite ugalj

Predlog lekara za suzbijanje zagrevanja Zemlje - izbacite ugalj Foto: freeimages.com
Zamena uglja čistijim izvorima energije smanjilo bi zagađenje vazduha i dalo Zemlji bolju šansu da izbegne opasne klimatske promene, ukazala je međunarodna ; zdravstvena komisija koju je organizovao prestižni britanski medicinski list Lanset (Lancet).

Eksperti su dali hitan recept za zaustavljanje zagrevanja Zemlje: "Odustanite od uglja što je pre moguće".

Panel stručnjaka je naveo da bi se tako spasile hiljade života svake godine, jer globalno zagrevanje "preti da potkopa napredak ostvaren poslednjih pola veka u razvoju i globalnom zdravlju".

To je kao pušač s problemima pluća, doktori mogu da leče bolest, ali prva stvar koju pacijent treba da uradi jeste da prestane da puši, odnosno u ovom slučaju, da prekine upotrebu uglja u narednih pet godina, rekli su zvaničnici komisije u intervjuima.

"Imamo ograničeno vreme da popravimo stvari, da izlečimo planetu. Imamo pravi izazov, posebno sa zagađenjem od uglja", rekao je kopredsedavajući komisije Entoni Kostelo, pedijatar i direktor Globalnog instituta zdravlja na Juniversiti koledžu u Londonu.

On je to nazvao hitnim medicinskim slučajem koji bi mogao da ima teže posledice nego broj smrtnih slučajeva od HIV virusa tokom 1980-ih. On i drugi stručnjaci rekli su da sagorevanje uglja ne samo da zagreva Zemlju, već izaziva i druge vrste zagađenja vazduha koja škode disanju i srcima ljudi i izazivaju veći broj smrti.

Za razliku od ranijeg izveštaja ove grupe iz 2009, kada su izloženi zdravstveni problemi koje donose klimatske promene, u ovom izveštaju se više navodi šta može da se uradi da bi se poboljšalo zdravlje planete.

Poziva se na smanjenje zagađenja vazduha, više bicikala a manje vožnje kolima, bolje urbano planiranje, povećanje cene na svaku tonu uglja koja se koristi, bolje planiranje zdravstvenog odgovora za ekstremne vremenske prilike.

"Praktično sve što želite da uradite da bi se borili protiv klimatskih promena ima i zdravstvene prednosti. Smanjićemo broj srčanih udara, moždanih udara, dijabetesa", rekao je Kostelo.

Izveštaj Lansetove komisije izašao je samo nekoliko dana posle poziva pape Franje da se bori protiv globalnih promena i posle izveštaja administracije predsednika SAD Baraka Obame u kome se navode troškovi nedelovanja po pitanju klimatskih promena i dobiti ukoliko se već sada nešto preduzme.

Direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan je u saopštenju objavljenom isto u Lansetu takođe uporedila borbu protiv klimatskih promena sa borbom protiv pušenja i za spasavanje života. I Čan i Lansetova komisija naveli su studije SZO prema kojima će do 2030. godine klimatske promene verovatno izazvati 250.000 dodatnih smrti godišnje širom sveta.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side