Poznate ličnosti,aktivisti i drugi okupili se na komemoraciji Džordžu Flojdu u Mineapolisu
04.06.2020 Mineapolis

Poznate ličnosti,aktivisti i drugi okupili se na komemoraciji Džordžu Flojdu u Mineapolisu

Poznate ličnosti,aktivisti i drugi okupili se na komemoraciji Džordžu Flojdu u Mineapolisu Foto: Beta, AP / Julio Cortez
Poznate ličnosti, aktivisti za građanska prava, političari i članovi porodice Džordža Flojda okupili su se danas u Mineapolisu na komemoraciji čoveku čija je smrt za vreme policijskog privođenja podstakla proteste širom zemlje i pozive za kraj rasnoj nepravdi.

Okupljeni su nosili maske i pozdravljali se laktovima zbog mera distanciranja oko korona virusa.

Komemoracija na Univerzitetu Nort sentral prva je komemoracija od nekoliko koje će biti održane tokom narednih šest dana u tri zajednice gde je Flojd rođen, gde je odrastao i gde je umro.

Projektovan je iznad govornice plavi i narandžasti mural koji je bio naslikan na mestu u kvartu gde je Flojd molio za vazduh 25. maja dok je beli policajac iz Mienapolisa pritiskao kolenom njegov vrat devet minuta čak i kad je Flojd prestao da se kreće i moli za vazduh.

Velečasni Džesi Džekson je ušao i molio se nekoliko trenutaka iznad Flojdovog kovčega. Drugi su sledili, a među njima i senatorka Minesote Ejmi Klobučar. Među prisutnima su i članice Predstavničkog doma američkog Kongresa Ilhan Omar, Šila Džekson.Li, Ajana Presli i Džojs Biti, reperi T.I sa suprugom Tajni, Ludakris i Tariz Gibson, komičari Kevin Harti i Tifani Hediši, glumica Marsaj Martin.

Među govornicima će biti velečasni Al Šrapton, a organizatori komemoracije planiraju da ukažu na značaj koji je Flojd imao za svoju veliku porodicu dok je bio živ i širi značaj koji je dobio u smrti.

Posle prve službe Flojdovo telo će biti prebačeno u Reford u Severnu Karolinu, državu gde je rođen pre 46 godina, gde će u subotu njegov kovčeg dva sata biti izložen javnosti i kasnije će biti održana privatna služba u subotu.

Konačno će biti održana komemoracija u ponedeljak u Hjustonu gde je odrastao i živeo najveći deo života. U ponedeljak će biti održana služba u prisustvu oko 500 ljudi u crkvi Faunten of Preiz (Fountain of Praise). Moguće je da će prisustvovati očekivani predsednički kandidat demokrata Džo Bajden i druge poznate ličnosti. Posle toga će biti obavljena privatna sahrana. Zbog korona virusa crkva će bit ograničena na 20 odsto kapaciteta i posetioci će morati da nose maske.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side