Požari i dalje besne u Sibiru uz rekordno visoke temperature
11.07.2020 Moskva

Požari i dalje besne u Sibiru uz rekordno visoke temperature

Požari i dalje besne u Sibiru uz rekordno visoke temperature Foto: Beta / AP
Požari nastavljaju da gore na Sibiru gde su letnje temperature dostigle rekordne visine, ali se zahvaćena površina ipak smanjila tokom prethodne nedelje, saopštile su danas ruske službe zadužene za šume koje se bore protiv požara.

Ruska vazdušna služba za zaštitu šuma saopštila je danas da se bori protiv 136 požara na 43.000 hektara, da koristi eksploziv da obuzda vatru i deluje na oblake u pokušaju da izazove kišu.

Smatra se da je većina požara  suviše udaljeno i da je suviše skupo da se suzbijaju a trenutno ima 333.000 hektara pod požarima u zonama gde su prekinuti napori vatrogasaca, navela je ta služba. To je ipak u padu u odnosu na pre nedelju dana kada je služba prijavila da je više od dva miliona hektara pod vatrom.

Satelitski snimci objavljeni danas pokazuju da su glavni požari i dalje u istočnom Sibiru u Jakutskoj republici koja se graniči sa Arktičkim okeanom. Ta oblast je proglasila vanrednu sitauciju 2. jula zbog požara.

Od januara u Sibiru se beleže neuobičajeno visoke tepmerature na nekim mestima kombinovane sa slabim stepenom vlažnosti tla, što je doprinelo novim požarima posle onih koje su opustošile region prošlog leta, saopštila je danas evropska služba za klimatske promene Kopernikus.

Od sredine juna broj i intenzitet požara povećan je na severoistoku Sibira i manje na Aljasci, navodi Kopernikus, dodajući da je time izazvana emisija 59 megatona ugljen dioksida u atmosferu, rekord za mesec jun od kada su počela merenja 2003. godine.

Služba za kontrolu šuma Grinpis u Rusiji, koja se oslanja na podatke prikupiljene satelitom, javila je danas da je ukupno 9,26 miliona hetkara, što je veće od površine Portugala, zahvaćeno požarima od početka godine.

Ta organizhacija za odbranu životne sredine osudila je nedostatak finansiranja za službu zaduženu za održavanje šuma koja ne može da osigura odgovarajuću prevenciju požara.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side