Povodom 14. jula, Makron o smernicima za prevazilaženje krize usled pandemije
14.07.2020 Beograd

Povodom 14. jula, Makron o smernicima za prevazilaženje krize usled pandemije

Povodom 14. jula, Makron o smernicima za prevazilaženje krize usled pandemije Foto: Beta/AP/Christophe Ena, Pool
Predsednik Emanuel Makron predstaviće danas u televizijskom obraćanju na Dan pada Bastilje smernice za pomoć Francuskoj u prevazilaženju krize izazvane koronavirusom.


Ove godine zbog koronavirusa nema uobičajene vojne parade na Jelisejskim poljima, prvi put od 1945, već se održava manja ceremonija u čast civilima i vojnicima koji se bore protiv epidemije.

Makron predvodi ceremoniju koja je počela u 11.00 omažom generalu Šarlu de Golu. Posle ceremonije, predsednik će uživo dati intervju francuskim televizijama.

Godina 2020. je "Godina De Gola", kojom se obeležava 130 godina od njegovog rođenja, 80 godina od njegovog "Poziva 18. juna 1940." iz Londona, kao i 50 godina od njegove smrti.

Na paradi treba da defiluje ukupno 2.500 ljudi i očekuje se 2.000 gledalaca, od kojih 1.400 predstavnika zdravstva, civilnog društva i onih koji su bili mobilisani u jeku epidemije, među kojima prodavci, policajci, kao i porodice umrlih.

Najavljeno je prisustvo predstavnika četiri zemlje koje su primile francuske pacijente zaražene korona virusom. To su ministri zdravlja Nemačke, Švajcarske, Austrije i Luksemburga.

Nebo Pariza će nadleteti više od 50 aviona.

Mnogi gradovi u Francuskoj otkazali su ceremonije povodom 14. jula zbog sanitarnih mera, ali će u 23.00 u Parizu sa Ajfelove kule biti priređen vatromet.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti - sloboda, jednakost i bratstvo.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side