Povećan broj migranata koji stižu u Italiju morskim putem iz Tunisa
15.08.2020 Rim

Povećan broj migranata koji stižu u Italiju morskim putem iz Tunisa

Povećan broj migranata koji stižu u Italiju morskim putem iz Tunisa Foto: Beta, AP / Annalisa Camilli
Broj migranata koji su stigli do Italije morskim putem porastao je u odnosu na prethodni 12-mesečni period, ali za razliku od poslednjih godina, većini nije bilo potrebno spasavanje već su sami stigli do obale.

Prema podacima koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije objavilo danas, od 1. avgusta 2019. do 31. jula ove godine, 16.347 migranata je čamcima stiglo do italijanske obale, dok su 5.271 humanitarni brodovi spasili na moru.

To je porast za 149 odsto u odnosu na 8.691 dolazak godinu ranije, ali ti su brojevi vrlo mali u poređenju s nekoliko poslednjih godina.

U godini do jula 2015. godine, oko 175.000 migranata preuzeli su brodovi humanitarnih organizacija na Sredozemlju sa krijumčarskih čamaca i dovezli ih u Italiju. Od avgusta 2016. do jula 2017. godine broj je bio još veći - oko 183.000.

Komentarišući najnovije podatke, ministarka unutrašnjih poslova Lučana Lamborđeze rekla je da je većina pristiglih migranata iz Tunisa gde visoka stopa nezaposlenosti i politička nestabilnost teraju ljude na opasan put prema Italiji.

Ona rekla da će sa italijanskim ministrom spoljnih poslova posetiti Tunis u ponedeljak, zajedno sa dva komesara Evropske unije, kako bi "izrazili solidarnost i pažnju prema zemlji koja je u problemima".

Dok hiljade migranata, mnogi iz subsaharske Afrike, još kreću u Evropu iz Libije prema poslednjim italijanskim podacima, više migranata je u Italiju stiglo morskim putem iz Tunisa, nego iz Libije.

Italija ima sporazum o repatrijaciji sa Tunisom koji omogućava italijanskim vlastima da relativno brzo vrate nazad u Tunis one za koje se utvrdi da ne ispunjavaju uslove za azil.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side