Potvrđen konačni reizbor poljskog predsednika Andžeja Dude
13.07.2020 Beograd

Potvrđen konačni reizbor poljskog predsednika Andžeja Dude

Potvrđen konačni reizbor poljskog predsednika Andžeja Dude Foto : Beta/AP/Czarek Sokolowski
Kandidat vladajućih poljskih konzervativaca, stranke Pravo i Pravda, dosadašnji predsednik Andžej Duda pobedio je u drugom krugu izbora za predsednika Poljske 12. jula osvojivši 51,03 odsto glasova dok je kandidat opozicije, gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski osvojio 48,97 odsto glasova, saopštila je večeras konačne zvanične rezultate izbora poljska Državna izborna komisija.

Zbog velikog odziva birača od čak 68,18 odsto, drugog najvećeg na predsedničkim izborima u Poljskoj, Duda je osvojio 10,44 miliona glasova u biračkom telu od skoro 30 miliona Poljaka sa pravom glasa a Tšaskovski 10,01 miliona.

Pobedu Dude omogućila je maksimalna mobilizacija starijih birača u drugom krugu, sa sela i manjih gradova, posebno u istočnim, nerazvijenim regionima Poljske koje je i premijer Mateuš Moravjecki pozivao da izađu na izbore ne plašeći se epidemije virusa korona, jer je, kako je rekao, bezbednije da izađu na birališta nego da odu u kupovinu u radnju.

Andžej Duda odneo je ubedljivu pobedi u šest istočnih vojvodstava, Rafal Tšaskovski u 10 na razvijenom zapadu, severu i centralnim delovima Poljske.

Nakon brutalne kampanje, povodom koje su i posmatrači OEBS-a danas izrazili zabrinutost zbog polarizacije Poljske, napada na političare i novinare i pristrasnosti poljske državne televizije TVP koja je postala propagandna mašina da se ponovo izabere kao kandidat vladajuće stranke Andžej Duda, danas  novoizabrani predsednik nastoji da se zaborave homofobne, antisemitske i uvredljive izjave iz kampanje i poziva na uzajamno poštovanje.

"Niko u Poljskoj ne sme da se plaši da izađe. Bez obzira na to kakvu imamo boju kože, u šta verujemo, koga podržavamo i koga volimo svi smo ravnopravni", uputila je prvi takav apel još sinoć ćerka predsednika Dude, Kinga koja je sa studija u Londonu došla da podrži oca u kampanji.

Za oproštaj ako je nekoga uvredio tokom kampanje ili svog prvog petogodišnjeg mandata zamolio je Poljake danas i sam Duda.

"Želim da naglasim to je bila jako oštra kampanja, na trenutke suviše oštra. I kao što sam rekao, ako se neko osetio uvređenim bilo tokom kampanje, bilo poslednjih pet godina, molim da mi oprosti i da mi da šansu u sledećih pet godina", rekao je danas u susretu sa žiteljima Odživola novi poljski predsednik.

Poraženi Rafal Tšaskovski čestitao je danas još pre objave konačnih rezultata pobedu Andžeju Dudi ali mu je poručio da sada ima šansu da njegov mandat bude drugačiji a najavio je takođe da 10 miliona glasova koje je on osvojio kao opozicioni kandidat znači da se probudilo građansko društvo u Poljskoj i da će nastojati da se ne raspline ta energija koja želi tolerantnu, otvoreno, osmehnutu Poljsku u Evropskoj uniji gde država nije u rukama jedine stranke. 

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side