02.09.2019 Varsava

Potpredsednik SAD obećao u Varšavi podršku Ukrajini a Rusiju optužio da želi da izazove razdor

Potpredsednik SAD obećao u Varšavi podršku Ukrajini a Rusiju optužio da želi da izazove razdor Foto: Beta / AP
Potpredsednik SAD Majk Pens izjavio je danas u Varšavi da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu ali da predsednik Donald Tramp želi zbog korupcije da se uveri da će sredstva koja pošalje biti upotrebljena zaista za bezbednost zemlje.

"Razgovarao sam sa predsednikom Zelenskim o podršci Amerike Ukrajini i o predstojećoj odluci Trampa. Od trenutka nelegalne ruske agresije SAD posebno stoje uz Ukrajinu. Podržavaćemo suverenitet i teritorijalni integritet.

Predsednik Tramp je ipak istakao da tamo imamo problem sa korupcijom. Radi se o tome da sistem bude transparentan. Predsednik Tramp želi da se uveri da će sredstva biti upotrebljena za jačanje bezbednosti Ukrajine" , kazao je Pens na zajedičkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom.

Potpredsednik SAD upozorio je da Rusija pokušava da izazove podele među saveznicima.

"Rusi i dalje nelegalno okupiraju velike oblasti Gruzije i Ukrajine. Nastoje da podele naš savez, koristeći svoje rezerve nafte i gasa. Uprkos provokacijama neće nikada biti razdora između Poljske i SAD. Mi nismo samo saveznici, mi smo porodica", kazao je Pens.

Predsednik Poljske Andžej Duda usprotivio se danas nastojanjima američkog predsednika Trampa da se Rusija uključi u G7.

"To što se desilo u Gruziji i Ukrajini nije smelo nigde u Evropi da se desi. Rusija preduzima korake pored kojih niko ko poštuje međunarodno pavo ne može da prođe ravnodušno. Moramo sebi da postavimo pitanje da li možemo da prođemo pored toga i da se bavimo biznisom kao uvek. Moj stav je da ne možemo", kazao je Duda.

Potpredsednik SAD i poljski predsednik razgovarali su danas, drugog dana posete američkog zvaničnika Varšavi, o daljem jačanju američkog vojnog prisustva u Poljskoj.

"Povećavamo vojno prisustvo u Poljskoj sa 4.500 vojnika na 5.500", kazao je potpredsednik Pens.

"Razgovarali smo o proširenju američkog prisustva u Poljskoj, računam na to da ćemo uspeti još ove godine da potpišemo konačni sporazum o jačanju američkog vojnog prisustva i da ćemo doneti konačnu odluku o lokaciji gde će biti razmeštene", dodao je on.

Pens i Duda razgovarali su i o energetskoj saradnji, pre svega o uvozu tečnog gasa iz SAD kojim takođe Poljska namerava da snabdeva i Ukrajinu, a Pens je obećao jačanje poljsko-američke saradnje i u toj oblasti.

"Kad vidimo Nemce koji sa radošću pozdravljaju projekte (ruskog gasovoda) Severni tok 1 i 2, biće to jedno od pitanja koje će pokrenuti predsednik Tramp", kazao je Pens.

Duda je potpredsednika SAD obavestio o poljskim planovima proširenja kapaciteta terminala za tečni gas u Švinoujšću sa pet milijardi kubnih metara gasa godišnje na 7,5 i planovima za izgradnju mobilnog terminala blizu luka Gdanjsk i Gdinja na Baltičkom moru.

Pens koji je zamenio predsednika Trampa u nedelju na svečanom obležavanju 80. godišnjice izbijanja Drugog svetskog rata, jer je poseta odložena zbog uragana na Floridi, rekao je da Tramp želi što pre da dođe u Poljsku u posetu.

"Poseta nije otkazana, samo je odložena. Računamo da će doći još u toku ove godine", kazao je Pens.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side