Postojanje Božje čestice neutvrđeno
13.12.2011 Beograd

Postojanje Božje čestice neutvrđeno

Postojanje Božje čestice neutvrđeno
Preuranjeno je govoriti o postojanju Higsove čestice, čije naznake naučnici Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) tvrde da su pronašli, rekao je danas Dragan Popović iz Instituta za fiziku Univerziteta u Beogradu.

On je ocenio da najnoviji rezultati potrage za Higsovim bozonom pokazuju da su povećane šanse da ona bude pronađena, ali da je prerano govoriti o njenom postojanju.

Jedan od glavnih naučnih ciljeva CERN-ovog eksperimenta je dokazivanje postojanja Higsovog bozona, popularno nazvanog "Božja čestica", koja zasad postoji samo u teoriji, a za koju se veruje da je tvorac celokupnog univerzum nakon Velikog praska.

Čestica predstavlja ključni deo Higsovog standardnog modela koji se koristi u fizici da bi se opisao način na koji se grade čestice i atomi. Fizičari veruju da pronalazak Higsovog bozona može da objasni zašto objekti imaju masu.

"Rezultati koji su saopšteni poslednjih dana pokazuju da su povećane šanse da ta čestica bude pronađena, ali mislim da nam treba još godinu do dve dana čekanja, traženja i ponavljanja zgodnih procesa u kojima se ona može naći", rekao je Popović.

On je objasnio da akcelerator, koji je projektovan da radi na jednom određenom energetskom nivou sa kog mogu da se pronađu Higsove čestice, još nije postigao taj nivo.

"On je u radu i sada trenutno radimo na pola energije koja je projektovana. Higs se još uvek ne može naći, jer smo mi u energijama ispod njega, ali neke naznake postoje, tako da stvari idu u dobrom pravcu", kazao je Popović.

autor: MP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side