Pošteđen život osuđenika na smrt
13.08.2015 Hartford

Pošteđen život osuđenika na smrt

Pošteđen život osuđenika na smrt Foto: Wikipedija
Tri godine pošto je u američkoj državi Konektikat ukinuta smrtna kazna tamnošnji vrhovni sud je odlučio da poštedi život jedanaestorice zatvorenika koji su u trenutku donošenja zakona već bili osuđeni na smrt i čekali izvrsenje kazne.

Sud smatra da bi u sadašnjim okolnostima bilo neustavno da oni budu pogubljeni. Presuda je doneta po žalbi Eduarda Santjaga čiji advokati su dokazivali da bi pogubljenje predstavljalo surovu i neuobičajennu kaznu, budući da je smrtna kazna ukinuta.

Santjago je bio osuđen na smrt injekcijom zbog plaćenog ubistva 2000.godine.

Konektiket je smrtnu kaznu ukinuo 2012. godine, ali se ta odluka odnosila samo na buduće zločine. Santjagovi advokati su dokazivali da bi bilo pogrešno da za slična ubistva nad nekim osuđenicima bude izvršena smrtna kazna dok drugi dobijaju kaznu doživotnog zatvora.

Pomoćnik javnog branioca Mark Rademarker je izneo da se Konektiket izjasnio protiv smrtne kazne i da zato nema smisla da neki osuđenik bude pogubljen, dok je pomoćnik javnog tužioca Hari Veler tvrdio da nema ustavnih prepreka zbog novog zakona.

U Konektiketu je zapravo od 1960.godine izvršena samo jedna smrtna kazna, nad serijskim ubicom Majklom Rosom 2005.godine.

autor: AP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side