Posmatrači OEBS stigli na mesto pada aviona
31.07.2014 | 13:20h ► 22:47h Kijev

Posmatrači OEBS stigli na mesto pada aviona

Posmatrači OEBS stigli na mesto pada aviona Foto: Tanjug, AP
Međunarodni eksperti su u četvrtak došli na mesto pada malezijskog putničkog aviona u Ukrajini uprkos jakim eksplozijama u blizini tog područja pod kontrolom pro-ruskih separatista gde se dve nedelje posle udesa raspoređuje i holandsko-australijska policijska misija.

Inspektori su konačno uspeli da dođu na to mesto posle nekoliko neuspelih pokušaja od nedelju zbog borbi, te je bilo nemoguće započeti istragu pada aviona koji je izazvao dalje pgoršanje krize i teške nove sankcije protiv Moskve.

"Njihova današnja misija je bila uspešna i vratili su se na bezbedno mesto", objavilo je ukrajinsko Predsedništvo posle telefonskih razgovora šefa ukrajinske države Petra Porošenka s holandskim premijerom Markom Ruteom i australijskim Tonijem Abotom.

Odluka o primirju duž puta kojim su išli inspektori doneta je u četvrtak na sastanku u Minsku kontakt-grupe (Ukrajina, Rusija, OEBS) koja razgovara i sa separatistima, rekao je potpredsednik Vlade Ukrajine Volodimir Grojsman.

Ubrzo nakon dolasku na mesto pada aviona, osam predstavnika OEBS-a, dva
Australijanaca i dva Holanđanina, čulo se nekoliko jakih eksplozija blizu mesta gde su olupina i delovi tela nekih od 298 žrtava iz "boinga 777" koji je najverovatnije oboren projektilom 17. jula.

Ukrajinska vojska je četvrtak proglasila za "dan zatišja" u zoni borbenih dejstava na zahtev generalnog sekretara Ban Ki-Muna.

Da bi se obezbedilo mesto pada aviona, Parlament Ukrajine je u četvrtak odobrio slanje 950 pripadnika oružanih snaga Holandije i Australije čije angažovanje treba da počne u petak.

Ruski istražitelji, koji će biti deo međunarodnog tima pod pokroviteljstvom Holandije, došli su u Kijev pre no što odu na mesto pada aviona.

Još ni jedan istražitelj koji bi trebalo da utvrdi uzrok pada aviona nije zbog bezbednosnih razloga otišao tamo.

Šef međunarodnog tima forenzičkih istražitelja kojim upravlja Holandija, njen stručnjak Pijeter-Jap Albersberg, rekao je u četvrtak da su uzeli još uzoraka tkiva tela 25 žrtava radi identifikacije.

Ta tela su u mrtvačnici u gradu Donjecku, na istoku Ukrajine, tela 200 poginulih su preneta u Holandiju radi identifikacije, a ostaci tela još 80 ljudi su, kako se veruje, rasuti na mestu pada aviona.

autor: VV/MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side