13.10.2017 Vašington

Posle pet godina zatočeništva u Pakistanu oslobođen američko-kanadski par s decom

Posle pet godina zatočeništva u Pakistanu oslobođen američko-kanadski par s decom Foto: Beta / AP
Pet godina od kada ih je otela ekstremistička grupa u planinama Avganistana, jedna Amerikanka, njen suprug Kanađani, ali i njihovo troje dece koja su se rodila u zatočeništvu, oslobođeni su u dramatičnoj operaciji koju su organizovale američka i pakistanska vlada i napustili su Pakistan, saopšteno je danas.

SAD su saopštile da su pakistanske vlasti uspele da izdejstvuju oslobađanje Kejtlin Kolman iz Pensilvanije i njenog supruga Kanađanina Džošue Bojla koje je otela grupa Hakani, povezana s talibanima.

Operacija sprovedena posle višegodišnjih američkih pritisaka na Pakistan, izvedena je brzo i završena je sa opasnim upadom, pucnjavom i zastrašujućom pretnjom otmičara da će "ubiti taoca", prenose mediji.

Bojl ima ranu od šrapnela, saopštila je njegova porodica.

"Danas su slobodni", rekao je predsednik SAD Donald Tramp u sinoćnom saopštenju i pozdravio američko-pakistansku sradnju.

Tramp je pohvalio Pakistan zbog spremnosti da "uradi više da obezbedi sigurnost u regionu" i dodao da ovo oslobađanje nagoveštava da su druge zemlje "ponovo počele da poštujuSAD".

Par je otet u oktobru 2012. dok na putu kroz Rusiju, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan i Avganistan. Kolman je tada bila trudna.

Pakistanska vojska saopštila je da su porodicu oslobodili pakistanski vojnici u operaciji zasnovanoj na obaveštajnom radu, pošto su taoci dovedeni iz Avganistana.

Bojl i kanadski visoki komesar za Pakistan opisali su scenu oslobađanja sa pucnjavom kada su Bojl, njegova supruga i njihovu decu presrele pakistanske snage dok su ih prebacivali njihovi otmičari u prtljažniku automobila. Bojl je rekao da su neki od otmičara ubijeni.

Američki vojni zvaničnik rekao je da je vojni tim specijalizovan za taoce došao u Pakistan u sredu i da se pripremao da porodicu odvede avionom.

Događaji su se brzo odvijali u sredu popodne gotovo pet godina u dan od kada su Kolman i Bojl izgubili kontakt s rođacima, dok su putovali po planinskoj oblasti blizu glavnog grada Kabula, znajući da su u "nebezbednom" delu Avganistana. Od tada je bilo samo video snimaka njih kao talaca, koje su objavljivali njihovi otmičari, a povremeno su slali pisma.

Američki zvaničnici su označili grupu Hakani kao terorističku organizaciju i napadali su je dronovima. Ali grupa deluje takođe kao kriminalna banda. Za razliku od Islamske države, ta grupa ne ubija zapadne taoce, već ih oslobađa ako joj se plati.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Kristina Friland rekla je da je njenoj vladi laknulo što je porodica sigurna, i zahvalila je američkoj, avganistanskoj i pakistanskoj vladi za to.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side