08.07.2015 Kito

Posle Ekvadora, papa u poseti Boliviji

Posle Ekvadora, papa u poseti Boliviji Foto: Beta/AP
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja posle trodnevne posete Ekvadoru uputio se danas u posetu Boliviji, gde ga očekuju vernici i hodočasnici iz te i drugih latinoameričkih zemalja.

Papa je u Ekvadoru održao mise za približno 1,5 milion ljudi, a poslednjih nekoliko sati u toj zemlji proveo je u domu za stare i u jednom manastiru izvan grada.

Rojters je preneo da se 78-godišnji papa tom prilikom našalio sa okupljenima, odstupivši od unapred pripremljenog govora i pozivajući ih da se mole za njega da nikad ne zaboravi odakle je došao.

"Ne padaj u duhovni Alćajmer, ne zaboravi", rekao je on u potpuno improvizovanom obraćanju.

Pred polazak za Boliviju, papa je blagoslovio više desetina dece obučene u tradicionalnu nošnju, a svečano ga je ispratio ekvadorski predsednik Rafael Koreja.

Papa će doputovati na aerodrom u "neformalnoj prestonici" La Pazu, gde postoje cisterne sa kiseonikom, namenjene putnicima na koje može da utiče razređeni vazduh na velikoj nadmorskoj visini, i velika pažnja usmerena je na zdravlje pape, kojem je u mladosti posle infekcije odstranjen deo plućnog krila.

Bolivijci nagađaju da li će papa poštovati lokalni običaj žvakanja lišća koke, glavnog sastojka narkotika kokaina, navodi Rojters.

Izvan La Paza papa Franja namerava da poseti mesto gde je 1980. pronađeno telo jezuitskog sveštenika Luisa Espinala Kampsa, mučenog i ubijenog pošto se aktivno zalagao za prava rudara.

Poglavar Rimokatoličke crkve srešće se sa predsednikom Bolivije Evom Moralesom.

U sredu uveče papa će se uputiti u Santa Kruz na zapadu Bolivije, gde je za četvrtak najavljena misa, a u petak planira da poseti čuveni zatvor Palmasol, gde kaznu služi 3.500 ljudi, a gde je prilikom jednog sukoba među zatvorenicima 2013. poginulo na desetine ljudi.

U okviru latinoameričke turneje, papa će obići od 10. do 12. jula Paragvaj.

Prema podacima američkog Istraživačkog centra "Pju" (Pew Researć Center), u Ekvadoru 79 odsto stanovništva ispoveda katoličku veru, u Boliviji 77 a u Paragvaju neverovatnih 89 odsto.

autor: SA izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side