Posle 541 dana Belgija dobila vladu
10.12.2011 Brisel

Posle 541 dana Belgija dobila vladu

Posle 541 dana Belgija dobila vladu
Belgijski parlament izglasao je danas poverenje vladi socijaliste Elija di Rupa, čime je okončana politička kriza u toj zemlji koja je trajala rekordnih 541 dan.

 

Od 143 prisutnih poslanika, 89 poslanika glasalo je "za" a "54 "protiv"  vlade koju čini šest partija. 

Di Rupova koaliciona vlada u sastavu nema predstavnike  flamanske separatističke stranke "N-VA" koja je na izborima osvojila najviše  glasova, a ni sa brojnim drugim partijama nije ustanovljena zajednička  platforma, pa zato ta flamanska stranka odbija da ga prizna za premijera,  podsećaju analitičari. 

Di Rupovu vladu čini šest ministara Flamanaca sa severa zemlje i šest  ministara iz valonskog, francuskog govornog područja na jugu

U govoru uoči glasanja o poverenju vladi Di Rupo je obećao da će njegova vlada biti posvećena dubokim i trajnim promenama, ali neće raskidati sa svojim socijalnim i federalnim modelom, prenosi AFP.

Prethodna vlada na čijem je čelu bio Iv Leterm do sada je obavljala dužnost u tehničkom mandatu dok su trajale prepirke između belgijskih političara o uslovima koalicionog sporazuma posle izbora održanih u junu prošle godine.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side