13.11.2017 Vašington

Porast zločina iz mržnje u SAD drugu godinu zaredom

Porast zločina iz mržnje u SAD drugu godinu zaredom Foto: pixabay
Zločini iz mržnje u SAD porasli su u 2016. godini drugu godinu zaredom, uz povećanje broja napada motivisanih predrasudama prema afroamerikancima, muslimanima i pripadnicima LGBT populacije, saopštio je danas američki Federalni istražni biro (FBI).

Prošle godine je izvršeno više od 6.100 zločina iz mržnje, što je povećanje od pet odsto u odnosu na 2015. godinu, a u obe godine povećanju je najviše doprineo rast zločina izvršenih zbog rase ili etničke pripadnosti žrtava.

Od 4.229 rasno motivisanih zločina, više od polovine je izvršeno nad afroamerikancima, a 20 odsto nad belcima, navodi se u izveštaju FBI. Jevreji su žrtve u više od polovine od 1.538 zločina motivisanih nečijom religijom. Broj zločina nad pripadnicima LGBT populacije porastao je prošle godine na 234 sa 203, koliko ih je bilo 2015. godine.

Brojevi u danas objavljenom izveštaju slični su navodima grupa za zaštitu ljudskih prava koje su zabeležile povećanje maltretiranja i vandalizma usmerenog prema muslimanima, Jevrejima, afroamerikancima i drugima za vreme prošlogodišnje kampanje za predsedničke izbore u SAD. Tu kampanju je obeležila oštra retorika tadašnjeg kandidata republikanaca, a današnjeg predsednika SAD Donalda Trampa protiv imigranata, naročito muslimanskih.

U 2016. godini bilo je 307 zločina nad muslimanima, dok ih je 2015. godine bilo 257, što je tada bio najveći broj u jednoj godini od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Godišnji izveštaj FBI je najobuhvatniji pregled zločina iz mržnje u SAD, ali američke vlasti dugo upozoravaju da je on nepotpun, delimično zbog toga što se zasniva na dobrovoljnom prijavljivanju policijskih službi širom zemlje.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side