Porast broja slučajeva trovanja sredstvima za dezinfekciju u SAD
21.04.2020 Vašington

Porast broja slučajeva trovanja sredstvima za dezinfekciju u SAD

Porast broja slučajeva trovanja sredstvima za dezinfekciju u SAD Foto: Beta/AP/Rogelio V. Solis
Broj izveštaja o slučajnom trovanju sredstvima za čišćenje i dezinfekcionim sredstvima naglo se povećao u SAD, a analitičari smatraju da je to povezano sa pandemijom koronavirusa.


Među prijavljenim slučajevima je malo dete koje je dobilo vrtoglavicu, palo i udarilo glavu pošto je pilo iz velike boce sredstva za dezinfekciju ruku, kao i slučaj jedne žene koja je počela nezaustavivo da kašlje uz jako zviždanje u plućima pošto je kupljene proizvode potopila u sudoperu s hlornim izbeljivačem, sirćetom i toplom voda.

Takvih slučajeva je oko 20 procenata više u prva tri meseca ove godine, u poređenju s istim periodom 2018. i 2019. godine, navodi se u izveštaju Centra SAD za kontrolu i prevenciju bolesti, objavljenom u ponedeljak.

Autori su rekli da ne mogu dokazati da su mere zbog pandemije koronavirusa neposredno izazvale taj porast, ali kažu da je verovatno da je to povezano, s obzirom na prereporuke da se kuće obezbede i na uputstava za čišćenje ruku i stvari.

Upozorili su da se sredstva za čišćenje ne smeju koristiti u većoj količini ni drugačije nego što piše u njihovim uputstvima, da se ta sredstva ne smeju mešati jedna s drugima, i ne smeju se koristiti u prostorijama gde je ventilacija slaba.

Izveštaj je zasnovan na više od 45.000 nedavnih poziva u 55 centara za prijavljivanje trovanja širom SAD, koji su se odnosili na izloženost hemijskim sredstvima ili sredstvima za dezinfekciju.

U istom periodu 2019. godine bilo je 38.000 takvih poziva, a 2018. ih je bilo 39.000.

Oko 40 odsto poziva ove godine odnosilo se na trovanja dece do pet godina, ali povećanja broja trovanja ima u svim starosnim grupama.

Hlorni izbeljivač ima najveći udeo u porastu broja slučajeva, dok je među malom decom u porastu broj slučajnih trovanja dezinfekcionim sredstvima bez alkohola i sredstvima za čišćenje ruku, izvestio je CDC.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side