03.05.2018 Pariz

Ponovo štrajk železničara širom Francuske

Ponovo štrajk železničara širom Francuske Foto: Beta, AP
Francuski železničari danas su ponovo izašli na ulice širom zemlje, u sedmom nastavku dvodnevnih štrajkova protiv namere predsednika Emanuela Makrona da reformiše državnu železničku kompaniju SNCF.


Sindikati železničara održali su skup u centru Pariza da bi, kako su naveli, "izvršili pritisak na vladu" pred ključni sastanak sa francuskim premijerom Eduarom Filipom sledeće nedelje.

Grupa pisaca, profesora i umetnika koja je ranije pokrenula internet sajt za finansijsku podršku štrajkačima, uručila je tim sindikatima ček na milion evra tokom protesta.

Više od 25.000 građana doniralo je određena sredstva putem tog sajta u prethodnih šest nedelja, a sindikati su obećali da će novac preusmeriti železničarima koji su ostali bez plata tokom štrajka.

Vlada Francuske planira da ukine poseban status mašinovođama koji im sada omogućava da doživotno zadrže posao i druge koristi.

Stav Vlade je da su u preduzeću potrebne promene kako bi se ono uspešno suočilo s konkurencijom narednih godina.

Kad je reč o aviokompaniji Er Frans, njeno osoblje je danas 12. dan u štrajku zbog plata, usled čega je otkazano oko 15 odsto današnjih letova kompanije.

Oba štrajka biće nastavljena i sutra.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side