11.02.2019 | 19:25h ► 20:59h Budimpešta

Pompeo upozorio Mađarsku zbog veza sa Rusijom

Pompeo upozorio Mađarsku zbog veza sa Rusijom Foto: Beta / AP
Državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao je danas u Mađarsku da ne dozvoli Moskvi da pravi razdor među zapadnjacima.

"Ne možemo dozvoliti (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu da pravi razdor među prijateljima u NATO", rekao je Pompeo u Budimpešti, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskom kolegom Peterom Sijartom.

On je dodao da su Rusi i Kinezi dobili više uticaja u Mađarskoj a ni u čemu ne dele ideale koji su Amerikancima tako važni.

Mađarski šef diplomatije Sijarto odbacio je to upozorenje ocenivši kao "ogromnu hipokriziju" kritike koje Rusiji upućuju zapadnjaci dok sa druge strane sarađuju sa Moskvom u oblasti energije.

Vašington je zabrinut zbog naginjanja mađarske diplomatije ka istoku, i njenog razvoja političkih i ekonomskih odnosa sa Moskvom i Pekingom poslednjih godina, prenosi AP. Mađarski premijer Viktor Orban, sa kojim će se Pompeo kasnije danas sastati, je dva puta primio ruskog predsednika Putina 2017. godine i zalagao se za ukidanje evropskih sankcija Rusiji.

Saradnja Rusije i Mađarske posebno je razvijena u energetskom sektoru u kontekstu mađarske zavisnosti od ruskih energenata. Pompeo bi trebalo da pokrene i podršku koju Orban daje rusko-turskom gasovodu Turski tok.

Kina je takođe u središtu Orbanovih diplomatskih napora, on je 2014. proglasio otvaranje Mađarske prema istoku.

Pompeo želi da razgovara i o nedavno postignutom sporazumu Budimpešte i kineskog telekomunikacionog giganta Huaveja za razvoj mreže 5G u Mađarskoj. Huavej je na svom internet sajtu naveo da njihov ogranak u Mađarskoj predstavlja centar za Evropu.

Zapad sve više izražava zabrinutost zbog moguće želje Huaveja da špijunira u korist Pekinga.

"Želimo sa njima da razmotrimo prednosti i rizike vezane za upotrebu takve opreme", rekao je Pompeo.

 

Pompeo: Vašington ne zataškava slučaj Kašogi

Vašington ne pokušava da zataška slučaj ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, rekao je danas američki državni sekretar Majk Pompeo.

"Amerika ne zataškava ubistvo", rekao je Pompeo u odgovoru na novinarsko pitanje za vreme posete Budimpešti.

Američki predsednik Donald Tramp oglušio se o pozive Kongresa SAD da se izjasni o ulozi saudijskog prestolonaslednika Mohameda ben Salmana u tom ubistvu.

Kongres je dao Trampu rok do petka da zauzme stav o tom pitanju. Demokratski i republikanski senatori su 10. oktobra aktivirali zakon koji daje američkom predsedniku 120 dana da se izjasni o ulozi saudijskog prestolonaslednika Mohameda ben Salmana u tom ubistvu.

Tramp je odbacio taj ultimatum a njegovo okruženje se pozvalo na raspodelu vlasti.

"Američka administracija predano radi na tom pitanju i nastaviće da traži da svi zvaničnici polože račune, u zavisnosti od elemenata sa kojim raspolaže", rekao je Pompeo.

Ubistvo saudijskog novinara početkom oktobra u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu bacilo je senku na ugled saudijskih vođa i dovelo u neprilliku američku administraciju kojoj je stalo da sačuva strateške veze sa saudijskom kraljevinom.

Pompeo koji je na mini evropskoj turneji, danas popodne treba da se sastane sa mađarskim premijerom Vitkorom Orbanom, u utorak ide u Slovačku i zatim u Poljsku gde se u sredu i četvrtak održava sastanak posvećen uticaju Irana na Bliskom Istoku.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side