Pompeo u Sloveniji razgovarao o LNG-u na Krku i nuklearnoj centrali Krško
14.08.2020 Beograd

Pompeo u Sloveniji razgovarao o LNG-u na Krku i nuklearnoj centrali Krško

Pompeo u Sloveniji razgovarao o LNG-u na Krku i nuklearnoj centrali Krško Foto: AP/Jure Makovec
Nuklearna centrala Krško i terminal za tečni prirodni gas (LNG) na Krku bile su teme jučerašnjeg razgovora rukovodstva Slovenije s američkom delegacijom koju je vodio državni sekretar Majk Pompeo, potvrdio je danas za slovenačku televiziju ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.


"Sloveniji je potrebno sigurno snabdevanje gasom i zato podržava gasni terminal LNG na Krku, a ako želi biti energetski nezavisna, potreban joj je drugi blok nuklearne elektrane Krško", rekao je Vrtovec, prenosi Hina.

Taj ministar i predstavnici nekoliko slovenačkih energetskih kompanija razgovarali su s američkom delegacijom o produbljavanju saradnje u tim oblastima, radi, kako je rekao, jačanja sigurnosti snabdevanja i diversifikacije izvora energije.

"Razgovarali smo o temama od strateškog interesa za Sloveniju i Sjedinjene Države kao saveznike", rekao je slovenački ministar i naglasio da je važno da Slovenija ne zavisi samo od jedne zemlje u snabdevanju gasom i drugim energentima.

Na primedbu da će gas sa LNG terminala na Krku biti skuplji od onog iz Rusije koji Slovenija kupuje od Gasproma, Vrtovec je rekao da se o tome nije razgovaralo sa američkom delegacijom.

Vrtovec je kazao da, pošto je nuklearna centrala Krško građena zapadnom tehnologijom (Westinghouse), saradnja s SAD je potrebna, tim više što Sloveniji treba još jedan, drugi blok te centrale, ali u Sloveniji još nije doneta odluka o tome.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side