Pompeo posetio grčko-američku vojnu bazu na Kritu
29.09.2020 Atina

Pompeo posetio grčko-američku vojnu bazu na Kritu

Pompeo posetio grčko-američku vojnu bazu na Kritu Foto: Beta/AP/Aris Messinis/Pool
Državni sekretar SAD Majk Pompeo posetio je danas grčko-američku vojnu bazu u sklopu NATO, u zalivu Suda na Kritu, uoči sastanka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom drugog dana posete Grčkoj.


Pompeo je juče u Solunu počeo svoju petodnevnu posetu regionu gde se sastao sa ministrom spoljnih poslova Grčke, Nikosom Dendijasom.

Oni su se na sastanku, nekoliko dana pošto su se Grčka i Turska obavezale da će ponovo pokrenuti diplomatski dijalog oko spora koji je letos izazvao opasno gomilanje vojske i strahovanja za izbijanje vojnog sukoba u spornoj pomorskoj oblasti, saglasili da "SAD i Grčka dele stavove o istočnom Sredozemlju i ponovo su potvrdile svoje uverenje da sporovi o pomorskoj granici treba da se reše mirnim putem".

U oktobru prošle godine Pompeo je posetio Atinu i potpisao revidirani sporazum o vojnoj saradnji s Grčkom koji predviđa povećanje zajedničke američko-grčke i NATO aktivnosti u tri baze u Grčkoj, uz infrastrukturna i druga poboljšanja baze u zalivu Suda.

U programu posete Pompea koji je prvi američki državni sekretar koji je posetio Solun, su i potpisivanje sporazum o saradnji SAD s Grčkom u nauci i tehnologiji, sastanak s poslovnim ljudima iz sektora energetike o diverzifikaciji energetskih izvora i infrastrukturnim projektima u Grčkoj, kao i proslava s jevrejskom zajednicom praznika Jom Kipur.

On će tokom turneje posetiti i Italiju, Vatikan i Hrvatsku.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side