Pompeo obećao pomoć SAD u sporu Grčke i Turske
28.09.2020 | 13:48h ► 15:03h Beograd

Pompeo obećao pomoć SAD u sporu Grčke i Turske

Pompeo obećao pomoć SAD u sporu Grčke i Turske Foto : Beta/AP/Giannis Papanikos
Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je danas u Solunu da će SAD diplomatski i vojno uticati da pokušaju da ublaže spor svojih saveznica u NATO - Grčke i Turske, oko prava na traganje za gasom i naftom u istočnom Sredozemlju, a najavio je i doprinos saradnji na Zapadnom Balkanu..

Pompeo je danas u Solunu počeo petodnevni obilazak regiona, nekoliko dana pošto su se Grčka i Turska obavezale da će ponovo pokrenuti diplomatski dijalog oko spora koji je letos izazvao opasno gomilanje vojske i strahovanja za izbijanje vojnog sukoba u spornoj pomorskoj oblasti.

Pompeo je o tome kasno sinoć, dok je putovao ka Grčkoj, razgovarao i s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

U današnjem zajedničkom američko-grčkom saopštenju posle Pompeovog sastanka s grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom, navodi se da "SAD i Grčka dele stavove o istočnom Sredozemlju i ponovo su potvrdile svoje uverenje da sporovi o pomorskoj granici treba da se reše mirnim putem".

Navodi se da su SAD i Grčka, kao članice NATO, posvećene jačanju bliske saradnje tako što koriste odgovarajuća sredstva koja su im na raspolaganju da bi očuvale stabilnost i bezbednost u širem regionu.

Tako se u detaljnom zajedničkom saopštenju navodi da su dve strane ponovile svoju želju da nastave i ojačaju saradnju u raznim oblastima u "formatu 3+1" (Kipar, Grčka, Izrael i SAD), a da ta saradnja, započeta 2019. godine, "može doprineti promociji mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u... širem regionu".

Odmah potom se u saopštenju prenosi da "Sjedinjene Države i Grčka ponavljaju svoju podršku pristupanju svih zemalja Zapadnog Balkana evropskim i transatlantskim institucijama po odluci njihovih građana".

Pompeo i Dendijas su, navodi se dalje, "istakli napore Grčke u tom cilju, napominjući kontinuiranu važnost istorijskog Prespanskog sporazuma (o normalizaciji odnosa Grčke i Severne Makeedonije) i potonje pristupanje Severne Makedonije NATO-u".

Pompeo je povodom sastanka s Dendijasom, objavio na Tviteru da su razgovarali o tri teme: "stalnom jačanju odnosa SAD-a i Grčke, o Zapadnom Balkanu i o uklanjanju tenzija na istočnom Mediteranu".

U Solunu je za večeras planiran protest protiv posete Pompea koji će u međuvremenu otići na ostrvo Krit, na sastanak s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakosom i u posetu grčko-američkoj vojnoj bazi u sklopu NATO, u zalivu Suda.

U oktobru prošle godine Pompeo je posetio Atinu i potpisao revidirani sporazum o vojnoj saradnji s Grčkom koji predviđa povećanje zajedničke američko-grčke i NATO aktivnosti u tri baze u Grčkoj, uz infrastrukturna i druga poboljšanja baze u zalivu Suda.

U programu posete Pompea koji je prvi američki državni sekretar koji je posetio Solun, su i potpisivanje sporazum o saradnji SAD s Grčkom u nauci i tehnologiji, sastanak s poslovnim ljudima iz sektora energetike o diverzifikaciji energetskih izvora i infrastrukturnim projektima u Grčkoj, kao i proslava s jevrejskom zajednicom praznika Jom Kipur.

Pompeo će tokom turneje posetiti i Italiju, Vatikan i Hrvatsku.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side