Poljski zvaničnici odali počast grupi koja je sarađivala s nacistima
11.08.2019 Varšava

Poljski zvaničnici odali počast grupi koja je sarađivala s nacistima

Poljski zvaničnici odali počast grupi koja je sarađivala s nacistima Foto: Beta / AP
Poljski zvaničnici su se danas pridružili ratnim veteranima i odali počast paravojnoj grupi iz Drugog svetskog rata koja je pred kraj rata sarađivala sa nacističkim snagama u borbi protiv komunista.

Ceremonija u čast 75. godišnjice osnivanja Brigade Planine svetog krsta Oružanih snaga Poljske počela je misom u Varšavi, a prisutni su borcima te grupe odavali počast zbog, kako su naveli, njihove žrtve za otadžbinu.

Podrška predsednika Poljske Andžeja Dude toj manifestaciji i prisustvo zvaničnika vladajuće poljske stranke Pravo i pravda svedoči o rehabilitaciji jedinice koja se borila i protiv nemačkih i protiv sovjetskih snaga i koju slavi krajnja desnica.

Ta podrška se tumači i kao pokušaj stranke Pravo i pravda da pridobije birače sa desnice uoči parlamentarnih izbora 13. oktobra.

Poljska je u Drugom svetskom ratu imala i veliku paravojnu jedinicu pod komandom vlade u egzilu koja nikad nije sarađivala sa nacistima, a komemorativne ceremonije tradicionalno su usmerene na njene borce.

Iako istoričari navode da je Brigade Planine svetog krsta sarađivala sa nacističkim okupatorima, predstavnik veterana Jan Jozef Kaspšik negirao je te tvrdnje, opisavši ih kao proizvod posleratne komunističke propagande s ciljem blaćenja jedinice.

Zvanična rehabilitacija Brigade Planine svetog krsta počela je kada je poljski premijer Mateuš Moravjecki u februaru 2018. odlikovao njene nekadašnje pripadnike na groblju u Minhenu.

Današnju ceremoniju u čast te jedinice kritikovala su deca pripadnika poljskog pokreta otpora u Drugom svetskom ratu i glavni rabin Poljske koji je poziv da prisustvuje komemoraciji nazvao "ličnom uvredom".

Protivnici današnje komemoracije održali su protest na kojem su istakli transparente s natpisima "Ne kolaboraciji" i "Sarađnja sa neprijateljem je izdaja".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side