18.10.2017 Varšava

Poljski nadbiskup zapretio suspenzijom sveštenicima koji idu na mitinge protiv izbeglica

Poljski nadbiskup zapretio suspenzijom sveštenicima koji idu na mitinge protiv izbeglica Foto: Wikipedia
Poglavar Poljske katoličke crkve nadbiskup Gnježna Vojćeh Polak upozorio je Poljake da vernici ne smeju da se plaše izbeglica i poručio da će suspendovati svakog sveštenika koji pođe na miting protiv izbeglica i imigranata.

"Ja nastojim jasno da govorim da hrišćanin ne sme da se zaključa pred izbeglicom. Na bogosluženjima za spas izbeglica ima svake godine sve manje vernika. Lako nam je da poverujemo u priču o strahu. Ljudima moramo da govorimo da i Isus pati u izbeglici i da moramo da im se otvorimo", kazao je Polak u intervjuu koji objavljuje katolički nedeljnik Tigodnjik povšehni.

Povodom anketa da se 60 odsto Poljaka izjašnjava protiv prihvatanja izbeglica, ;nadbiskup Polak objasnio je ;da ni on nije za obično otvaranje granica bez ikakve kontrole, nego za mudru sistematsku pomoć koju Poljaci mogu da pruže a da ne predstavlja za njih nikakvu pretnju. Dodao je da sveštenici ne smeju da podstiču ksenofobiju.

"Ja kada čujem da je u Gnježnu neka manifestacija protiv izbeglica i da se na nju sprema moj sveštenik, kažem kratko: svako ko pođe tamo, biće suspendovan. U takvoj situaciji kada nastupa jasno svrstavanje uz neku od strana političkog sukoba, mora se odmah reagovati", kazao je poglavar poljskih katolika.

Poljska katolička crkva traži već duže vreme od vlade poljske premijerke Beate Šidlo da otvori tzv. humanitarne koridore i primi neke od najugroženijih izbeglica sa Bliskog istoka, recimo decu na lečenje s tim da bi se za njih pobrinuli zajedno vernici i Poljska katolička crkva.

Vlada je, međutim, to sve donedavno odbijala, čak i osmoro sirijske dece koju su na lečenje hteli da prebace neki poljski gradovi, kao suviše veliki rizik po bezbednost Poljaka.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side