13.09.2018 Vilnjus

Poljski ministar: Varšava će staviti veto na moguće sankcije EU Mađarskoj

Poljski ministar: Varšava će staviti veto na moguće sankcije EU Mađarskoj Foto: Wikipedia
Poljska će staviti veto na eventualne evropske sankcije Mađarskoj, izjavio je danas u Vilnjusu šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič reagujući na odluku Evropskog parlamenta o pokretanju procedure protiv vlasti u Budimpešti.

"U slučaju razgovora o tome u Evropskom savetu, mi ćemo biti protiv. Stavićemo veto na odluku o sankcjama", rekao je Čaputović u poseti Litvaniji.

Evropski poslanici glasali su u sredu za preduzimanje mera protiv vlade mađarskog premijera Viktora Orbana zbog, kako se navodi, podrivanja demokratskih vrednosti EU i vladavine prava.

Evropski parlament je ubedljivom većinom usvojio izveštaj koji preporučuje aktiviranje procedure po članu sedam Ugovora o funkcionisanju EU prema kojem Mađarska može da se kazni uskraćivanjem prava na glasanje.

Evropska komisija je pokrenula proceduru člana sedam protiv Poljske zbog navodnog urušavanja nezavisnosti pravosuđa. Slučaj Mađarske je prvi put da na pokretanje te procedure poziva Evropski parlament. 

"EU pokušava da vrši pritisak na zemlje našeg regiona i zbog toga treba da budemo solidarni", rekao je poljski ministar.

Litvanski ministar inostranih poslova Linas Linkevicijus rekao je da je njegova zemlja za dijalog i protiv ultimatuma ali nije precizirao da li će Litvanija staviti veto na moguće sankcije Mađarskoj.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side