Poljski ambasador napadnut u Tel Avivu
15.05.2019 Tel Aviv

Poljski ambasador napadnut u Tel Avivu

Poljski ambasador napadnut u Tel Avivu Foto: pixabay.com
Ambasador Poljske u Izraelu Marek Magierovski izjavio je danas za izraelske medije da ga je jedan čovek napao u utorak popodne na ulici u blizini Ambasade Poljske u Tel Avivu.

On je rekao da se nalazio izvan zgrade ambasade u Ulici Sutin kada ga je taj čovek napao i vikao na njega, ali da je ostao nepovređen.

Jedine reči koje je ambasador razumeo bile su "Poljak, Poljak". On je uspeo da fotografiše napadača i njegovo vozilo i predao slike policiji.

Policija je jutros rekla da je uhapšen 65-godišnji stanovnik Herclije kraj Tel Aviva osumnjičen da je pljunuo ambasadora.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je osudio napad na Tviteru označivši ga "rasističkim" i "ksenofobičnim" i upozorivši da "nasilje protiv diplamata ili bilo kojih drugih građana nikada ne bi trebalo tolerisati".

U kratkom saopštenju izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo puno saosećanje sa poljskim izaslanikom i šok zbog incidenta.

Četrdestosmogodišnji Magierovski, bivši novinar, počeo je diplomatsku karijeru 2015. godine kao podsekretar za spoljne poslove,a ambasador je postao 2018.

Odnosi Izraela i Poljske narušeni su u poslednjih nekoliko godina jer je pitanje poljskog saučesništva u holokastu postalo glavni kamen spoticanja u bilateralnim odnosima, nakon što je Vlada Poljske usvojila prošle godine zakon kojim se zabranjuje pripisivanje bilo kakve odgovornosti za gencid poljskoj naciji, navode izraelski mediji.

Ispitivanja javnog mnjenja koje je sprovela poljska ambasada u Tel Avivu ove godine pokazuju da jedan od dva Izraelca ima negativno mišljenje o Poljskoj iako velika većina veruje da su Poljaci takođe patili u rukama nacista.

Nedavno je Varšava otkazala posetu izraelskih zvaničnika koji su nameravali da postave pitanje restitucije jevrejske imovine otete za vreme holokausta za koje Poljska tvrdi da je zatvoreno.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side