21.03.2018 Varšava

Poljska i dalje za ulazak Zapadnog Balkana u EU i za otvorena vrata NATO

Poljska i dalje za ulazak Zapadnog Balkana u EU i za otvorena vrata NATO Foto: pixabay.com
Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič izjavio je danas da će Poljska nastaviti da aktivno podržava proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan, kao i politiku otvorenih vrata NATO.

"Aktivno podržavamo evropske aspiracije zemalja Zapadnog Balkana i delimo sa njima naša iskustva na putu ka članstvu. Za to služe Skopska konferencija i Konferencija iz Tirane. Učesnici smo i Berlinskog procesa, inicijative koja pomaže da se taj region integriše u Uniju. U 2019. godini bićemo organizatori samita u okviru tog procesa", kazao je Čaputovič predstavljajući Sejmu parlamenta poljsku spoljnu politiku u ovoj godini.

Poljski ministar upozorio je da bi formiranje EU u više brzina vodilo neminovno u propast Unije, a da kohezioni fondovi moraju da ostanu i dalje kao instrument zajedništva u EU.

Smanjenje fondova za te svrhe značilo bi prema rečima Čaputoviča slabljene evropskog zajedništva, a dodao je i da je Poljska spremna da prihvati da nakon Bregzita plaća više i da više novca iz budžeta ide na nove zahtevne projekte zaustavjanja migracije i za odbranu i bezbednost.

"Politika Unije, između ostalog migracijska i politika bezbednosti ne mogu da se nameću bilo kojoj državi protiv njene volje", upozorio je šef poljske diplomatije.

Čaputovič je kazao da se zalaže i za to da u NATO uđu sve one zemlje koje to žele.

"Poljska se zalaže i za razvoj saradnje sa partnerima NATO, između ostalog sa Švedskom, Finskom, Ukrajinom, Moldavijom i Gruzijom", dodao je Čaputovič.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side