Poljak nije poslat u zatvor da se ne bi zarazio korona virusom
17.03.2020 Varšava

Poljak nije poslat u zatvor da se ne bi zarazio korona virusom

Poljak nije poslat u zatvor da se ne bi zarazio korona virusom Foto: pixabay.com
Okružni sud u Varšavi prvi put je zbog pandemije pustio iz istražnog zatvora jednog Poljaka da se ne bi zarazio korona virusom jer spada u rizične grupe, piše danas poljski list Žečpospolita.

Presedan u Poljskoj je to što se taj sud pozvao na paragraf Krivičnog zakonika koji dopušta da se ne uhapse i ne pošalju u pritvor osumnjičeni ako bi to ugrozilo njihovo zdravlje ili život.

Sud u Varšavi kao posebne okolnosti uzeo je upravo zdravstveno stanje tog Poljaka. Kao šef jedne neimenovane poljske finansijske institucije sa još 17 ljudi je uhapšen u februaru zbog mahinacija i prevara. U inostranstvo su nelegalno prebacili najmanje dve milijarde evra.

Sud je u ponedeljak presudio da se taj Poljak pusti kako se u zatvoru ne bi zarazio korona virusom.

Na testiranje je morala sinoć cela Vlada, jer je zaraza potvrđena kod ministra životne sredine Mihala Vosa.

Predsedik Poljske Andžej Duda otkazao je najavljeni jutrošnji sastanak s ministrima dok se ne sazna da li ima još zaraženih.

U Poljskoj je prema jutrošnjim podacima Ministarstva zdravlja ukupno 205 zaraženih, a noćas je umrla peta žrtva, 57-godišnjak koji je spadao u najrizičniju grupu.

Zamenik ministra zdravlja Valdemar Kraska rekao je za poljsku privatnu televiziju TVN24 da se očekuje da do kraja ove sedmice broj zaraženih skoči na oko 1.000, a Vlada nastoji da bolnice i zdravstveni sistem budu spremni i za 10.000 zaraženih pacijenata.

"To što su naše ulice prazne, jeste tužna slika, ali mene jako raduje što su Poljaci ozbiljno postupili po našim apelima. To je jedino racionalno što možemo da uradimo. Treba pretrpeti najgori period, a to su ova i sledeća sedmica. Predviđamo da će u bolnicama oko 10 odsto pacijenata biti u teškom stanju", kazao je Kraska.

Poljska opozicija za sada bez uspeha apeluje na vlasti da se odlože predsednički izbori zakazani za maj.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side