07.08.2019 Varšava

Poljaci u oktobru izlaze na parlamentarne izbore

Poljaci u oktobru izlaze na parlamentarne izbore Foto: pixabay.com
Kancelarija predsednika Poljske Andžeja Dude potvrdila je da će parlamentarni izbori u toj zemlji sa 38 miliona stanovnika biti održani 13. oktobra.

 


Većina anketara očekuje pobedu vladajuće partije Pravo i pravda (PiS) i to zahvaljujući izdašnoj socijalnoj potrošnji i robusnom ekonomskom rastu, piše briselski Euraktiv (euractiv.com).

Konzervativni PiS bio je malo ispred centrističke Evropske koalicije na izborima za Evropski parlament u maju a na te izbore gledalo se kao na test pred parlamentarne izbore kasnije na jesen.

Od dolaska PiS na vlast 2015. poljska vlada suočena je sa kritikama Evropske komisije zbog reforme pravosuđa i migracione politike.

Poljska je takođe jedna od samo nekoliko zemalja koje su protiv EU cilja klimatske neutralnosti do 2050.

Ta sporna pitanja, kažu kritičari PiS, mogla bi da dobiju na intenzitetu ako PiS ponovo pobedi.

Evropska koalicija, novoosnovani proevropski blok, napravljena je tako da preuzme vođstvo od PiS. Čine je Građanska platforma (PO), koju je nekada predvodio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, i grupa partija levice i stranaka koje okupljaju poljoprivrednike.

Međutim, koalicija je doživela slom pošto je poražena na evropskim izborima. Poraz joj je srušio planove da isti model iskoriste na nacionalnim izborima.

Prema novim istraživanjima, PiS vodi. Istraživanje agencije IBRIS pokazalo je da bi ta partija mogla da dobije 42 odsto glasova, glavna opoziciona grupa Građanska koalicija 25 odsto a liberali i pokreti levice 10 odsto.

Istraživanje raspoloženja glasača pojedinih partija agencije CBOS je pak pokazalo da su situacijom u zemlji najzadovoljniji glasači konzervativnog Prava i pravde i pristalice populističkog političkog pokreta Kukiz'15.

Taj pokret vodi pank rok muzičar koji se okrenuo politici Pavel Kukiz.

Istovremeno su najmanje zadovoljni birači opozicionih partija PO, Poljske seljačke stranke (PSL) i Proleća.

Dok se poljske partije sa svih strana političkog spektra spremaju za intenzivnu izbornu kampanju, očekuje se da se debata ponajviše vodi oko LGBT prava, "vruće" teme u zemlji pobožnih katolika, socijalnih beneficija, zagađenja vazduha i energetike.

"Predsednik je upravo potpisao uredbu o održavanju izbora 13. oktobra", rekao je 6. avgusta Dudin portparol Blažej Spihalski. Time je potvrđen prvobitni predsednikov predlog od prošle nedelje.

Prema poljskom ustavu, parlamentarne izbore predsednik raspisuje ne duže od 90 dana pre isticanja četiri godine od početka mandata Sejma i Senata.

Za izborni dan se utvrđuje neradni dan u roku od 30 dana posle isteka četiri godine od početka mandata oba doma parlamenta.

Dan koji je predložio Duda već je potvrdila Nacionalna izborna komisija a kampanja će formalno početi pošto predsednikova odluka bude objavljena u službenom glasniku.

"Ne želim da krijem da bih voleo da kampanja bude što kraća", rekao je Duda u intervjuu za TV Polsat dodajući da veruje da "poljski građani takođe žele da se politički sporovi, koji su za vreme kampanje uobičajeni ali ih ljudi ne vole, reše što je pre moguće".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side