Poljaci neće ni da čuju za eventualni Polgzit
30.06.2016 Varšava

Poljaci neće ni da čuju za eventualni Polgzit

Poljaci neće ni da čuju za eventualni Polgzit Foto: freeimages.com
Odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju nije nimalo uzdrmala proevropsko raspoloženje Poljaka i, po anketi agencije TNS, čak 81 odsto neće ni da čuje za takav referendum u svojoj zemlji, ni za eventualni "Polgzit".

Poljaci bez obzira na "Bregizt", i, za razliku od svoje konzervativne evroskeptične vlade stranke Pravo i Pravda, ostaju u grupi najvećih evroentuzijasta među Evropljanima. Za to da Poljska ostane u Uniji i nakon "Bregzita", izjasnio se 81 odsto građana u anketi koju danas objavljuje list "Gazeta viborča".

Svega 16 odsto anketiranih izrazilo je želju da Poljska izađe iz EU, a šest odsto je neopredeljeno.

Za razliku od Velike Britanije gde su mladi glasali masovno za ostanak u EU, a u Bregzit su ih odvele starije generacije, u Poljskoj je među 16 odsto evroskpetika najviše najmlađih. Ipak, u toj starosnoj grupi, od 18 do 29 godina, 69 odsto je glasalo za ostanak u EU.

Poljski zvaničnici, na čelu s liderom vladajuće stranke, bivšim premijerom Jaroslavom Kačinjskim čija reč je presudna i za poljsku vladu i za šefa države, iako je Kačinjski sada samo poslanik, priznali su otvoreno nakon "Bregzita", neki sa žaljenjem, da referendum o rastanku Poljske od EU nije na dnevnom redom jer građani masovno žele da budu u Uniji kakva god da je.

U anketi za "Gazetu viborču" građani su izrazili bojazni da će se "Bregzit" obiti o glavu pre svega EU i Poljskoj, a manje samoj Velikoj Britaniji.

Oko 54 odsto očekuje negativne posledice po EU, 52 odsto po Poljsku, a svega 40 odsto misli da će Bregzit pogoditi pre svega Veliku Britaniju.

Iako u susednoj Slovačkoj ekstremistička nacionalistička "Narodna stranka naša Slovačka" Marijana Kotlebe ove sedmice prikuplja potpise pod peticiju za referendum o istupanju iz Unije, i Slovaci većinom spadaju u evroentuzijaste koji ne razmišljaju o "Slegzitu". Njihov premijer Robert Fico otvoreno je sada kazao da samostalna Slovačka, bez EU, ne bi preživela, posebno globalnu ekonomsku krizu.

I među evroskeptičnim Česima preovlađuje pragmatičan pristup - da treba da ostanu u EU, čak u njenom glavnom jezgru gde se donose odluke, a "Čegzit" traže samo marginalne stranke.

Čak ni najveći evroskeptik među bivšim i sadašnjim šefovima država i vlada, bivši predsednik Češke Vaclav Klaus koji je Bregzit proslavio kao sjajnu priliku za reformu Evrope, odbija referendum i izlazak iz EU, već traži da se Unija reformiše tako da odgovara njegovim evroskeptičnim predstavama.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side