Policija u Hongkongu suzavcem i vodenim topovima po demonstrantima, uhapšeno 120
24.05.2020 | 10:14h ► 15:13h Beograd

Policija u Hongkongu suzavcem i vodenim topovima po demonstrantima, uhapšeno 120

Policija u Hongkongu suzavcem i vodenim topovima po demonstrantima, uhapšeno 120 Foto: AP/Vincent Yu
Policija u Hongkongu je danas suzavcem i vodenim topovima rasterivala demonstrante u trgovinskoj četvrti gde su hiljade protestovale zbog predloženog oštrog kineskog zakona o nacionalnoj bezbednosti koji bi se primenjivao i u tom poluatonomnom gradu.


Uhapšeno je najmanje 120 ljudi, uglavnom zbog nezakonitog okupljanja, navela je policija, i dodala da je "zbog nezakonitog okuplajnja" uhapšen i istaknuti aktivista Tam Tak-ši koji međutim tvrdi da je samo držao govor.

Policija je navela da su demonstranti policajce gađali ciglama i "nepoznatom tečnošću", te da je povređeno najmanje četvoro policajaca.

Prodemokratske pristalice u Hongkongu oštro su kritikovale prošlonedeljni predlog zakona o nacionalnoj bezbednosti kojim se i u toj poluautonomnoj kineskoj oblasti zabranjuju "secesionistička i subverzivna aktivnost" i "strano mešanje". Kritičari smatraju da je taj zakon protivan pravnom okviru "Jedna zemlja - dva sistema" kojim su Hongkongu garantovane šire slobode nego drugim oblastima Kine.

Mase prodemokratskih demonstranata čija je oznaka to što nose crnu odeću, okupile su se danas u kvartu Kozvej bej u Hongkongu na protestu zbog predloženog zakona. Uzvikivali su: "Stanite uz Honkgong!", "Oslobodite Hongkong!" i "Revolucija!".

Prodemokratski protestni pokret u Hongkongu je počeo prošle godine, uz povremeno nasilje i okršaje s policijom.

Predlog zakona koji je podstakao današnje proteste podnet je u petak na sednici kineskog parlamenta i očekuje se da će biti usvojen 28. maja. Njime bi se zaobišao parlament Hongkonga i dozvolilo gradskoj vladi da osnuje agencije kopnene Kine u gradu čime bi se omogućilo kineskim agentima da arbitrerno hapse ljude za aktivnosti koje se smatraju da krše taj zakon.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side