Policija silom protiv demonstranata u Zimbabveu
16.08.2019 | 15:24h ► 20:12h Harare

Policija silom protiv demonstranata u Zimbabveu

Policija silom protiv demonstranata u Zimbabveu Foto: Beta / AP
Policija Zimbabvea danas je bacala suzavac, hapsila i prebijala ljude u pokušaju da razbije antivladin protest u glavnom gradu Harareu.

Organizator protesta, opoziciona stranka Pokret za demokratske promene saopštila je da je povređeno sedam osoba, od kojih je jedna u kritičnom stanju, i da je 80 ljudi uhapšeno.

Lider Pokreta za demokratske promene Nelson Čamisa rekao je novinarima posle celodnevnog sukoba policije i demonstranata da "neće biti mira dok se ne formira narodna vlada" i dodao da će ta stranka "nastaviti da mobiliše" pristalice. Grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovale su policiju i ocenile da je koristila prekomernu silu nad demonstrantima.

Policija je negirala da je prekoračila ovlašćenja.

Do sukoba je došlo kada se nekoliko stotina demonstranata okupilo na Trgu afričkog jedinstva u centru Hararea, uprkos policijskoj zabrani koju je podržao sud.

Pošto je policija na trgu bacila suzavac kako bi rasterala demostrante, oni su se razbežali po obližnjim ulicama. Policija je pendrecima pretukla nekoliko ljudi, među njima i ženu koja se potom srušila na pod.

Na demonstracijama su grupe mladih uzvikivale slogane protiv vlade i pevale protestne pesme.

"Ne plači za mnom ako umrem. Biram da umrem za Zimbabve", pevali su neki demonstranti pre nego što su pobegli od suzavca.

autor: MIM/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side