Policija Hongkonga opet bacala suzavac na protestima kojima se ne nazire kraj
11.08.2019 Hongkong

Policija Hongkonga opet bacala suzavac na protestima kojima se ne nazire kraj

Policija Hongkonga opet bacala suzavac na protestima kojima se ne nazire kraj Foto: Beta / AP
Policija Hongkonga danas je bacala suzavac unutar železničke stanice i u nekoliko naselja te autonomne kineske teritorije u kojima su demonstranti blokirali puteve, tokom još jednih antivladinih demonstracija koje se održavaju vikendom.

 

Demonstranti su na policajce bacali cigle i ignorisali upozorenja da se raziđu, pre nego što je u jednom od hongkonških naselja bačen suzavac, navela je policija i tamošnji protest nazvala "neodobrenim okupljanjem".

Nedaleko odatle, demonstranti sa gas-maskama okupili su se ispred policijske stanice, dok su ih policajci gledali s visokog zida koji okružuje taj objekat.

Za sada nije poznato koliko je demonstranata bilo na železničkoj stanici kada je policija bacila suzavac unutar zgrade, što se ne dešava često.

Jedan policajac prebačen je u bolnicu zbog opekotina na nogama zadobijenih od molotovljevog koktela koji je bacio demonstrant.

Protesti u Hongkongu traju devet nedelja i kraj im se ne nazire. Protestni pokret, između ostalog, zahteva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.

Građani Hongkonga protestuju od početka juna zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u toku 50 godina, od 1997, kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Na protestnim skupovima održanim ranije danas, demonstranti su nosili transparente s natpisima "Vratite nam Hongkong" i "Povucite zli zakon".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side