Polanski neće prisustvovati ceremoniji dodele Cezara u Parizu
27.02.2020 Beograd

Polanski neće prisustvovati ceremoniji dodele Cezara u Parizu

Polanski neće prisustvovati ceremoniji dodele Cezara u Parizu Foto: Beta/AP
Francusko-poljski reditelj Roman Polanski neće prisustvovati 45. ceremoniji dodele Cezara, francuskih Oskara, u petak kada feministi planiraju da demonstiraju potiv 12 nominacija za njegov film "Optužujem" (J'Accuse), objavio je on u tekstu prosleđenom agenciji Frans pres.


"Sa žaljenjem donosim ovu odluku, da se ne suočim sa samoproklamovanim sudom javnog mišljenja spremnim da pogazi principe pravne države da bi ponovo nesmetano trijumfovalo iracionalno", rekao je reditelj koji je optužen za silovanje.

Protesti su podstaknuti novim optužbama za silovanje upućenih protiv njega. Aktivisti za ženska prava pozvali su na bojkot ceremonije Cezar u petak i oblepili su grafitima i plakatima mesto gde se održava dodela i sedište Akademije koja dodeljuje nagrade.

Uprava francuske Akademije koja dodeljuje filmske nagrade Cezar, kolektivno je podnela ostavku 13. februara. Ostavka je stigla svega 15 dana pre godišnje svečane dodele tog priznanja, usred krize zbog netransparentnosti rada te institucije i polemike oko Polanskog.

Polanski je u saopštenju danas rekao da mu nekoliko dana postavljlaju pitanje da li će doći na ceremoniju dodele Cezara, a da on postavlja pitanje kako može da dođe.

Rekao je da se već zna kako će se odvijato to veče, i da se ceremonija pretvara u "javni linč".

U osvrtu na nove optužbe protiv njega on je rekao da "izmišljotine nezdravih umova danas prihvataju kao dokazane činjenice".

Polanski je rekao da pre svega treba da zaštiti svoju suprugu i svoju decu koji su suočeni uvredama i napadima i da sa žaljenem donosi odluku da ne dođe na ceremoniju.

Očekuje se napeta 45. ceremonija dodele Cezara sutra posle ostavke uprave Akademije i poziva feminista na demonstracije protiv 12 nominacija za film Polanskog "Optužujem" (J'Accuse).

Polanskog američke vlasti ne prestaju da gone po celom svetu za silovanje maloletnice 1977, tada 13-godišnje Samante Gejli jer po američkim zakonima to krivično delo ne zastareva. U SAD su se nedavno pojavile nove optužbe protiv Polanskog za silovanje.

Prošle godine je jedna Francuskinja optužila Polanskog da je silovao1975. godine, on je to negirao, a optužbe su zastarele za vođenje istrage. Međutim zbog optužbi on je drugačije gledan u Francuskoj gde je dugo tretiran kao vodeći reditelj uprkos optužbi o silovanju u SAD. Više feminističkih udruženja koji ne prihvataju da reditelj bude nagrađen pozvale su na demonstracije u petak ispred sale Plejel u centru Pariza gde se održava ceremonija.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side