Poglavar Češke katoličke crkve tražiće izvinjenje za Frljićevu predstavu kod Vrhovnog suda
24.11.2019 Prag

Poglavar Češke katoličke crkve tražiće izvinjenje za Frljićevu predstavu kod Vrhovnog suda

Poglavar Češke katoličke crkve tražiće izvinjenje za Frljićevu predstavu kod Vrhovnog suda Foto: print screen
Poglavar Češka katoličke crkve kardinal Dominik Duka optužio je češke sudove da se ponašaju kao totalitarni komunistički zato što su i u prvoj i višoj instanci odbili da narede pozorištima u Brnu da se izvine kardinalu za to što je u njima gostovala predstava hrvatskog režisera Olivera Frljića "Naše nasilje, vaše nasilje" u kojoj Isus siluje muslimanku.

"Ta presuda liči na pravosuđe bivšeg socijalističkog bloka, nikako demokratske države kako navodi preambula Ustava koju je napisao moj prijatelj Vaclav Havel", kazao je danas kardinal Duka češkoj privatnoj televiziji Prima i dodao da ne odustaje i pravdu će tražiti kod Vrhovnog suda Češke.

Prvostepeni sud u Brnu je u martu, a pre nekoliko dana i drugostepeni Regionalni sud, odbio tužbu poglavara Češke katoličke ;crkve, kardinala Dominika Duke da, zbog predstava režisera Olivera Frljića, "Naše nasilje, vaše nasilje" i "Izopštenje" na festivalu Pozorišni svet u Brnu u maju prošle godine, ne može više slobodno da ispoveda svoju veru jer ;te predstave, navodno, podstiču mržnju protiv hrišćana.

"Te predstave su bile alegorije sa tim da izbor eksplicitnijih scena donosi autoru veći publicitet. Što se nasilja tiče, bio je nagoveštaj seksa Isusa ali bile su i scene koje evociraju napade Islamske države, isto kao i davljenje zarobljenika. Može da se shvati i tako da su u prošlosti svi nešto činili i hrišćani, kao i muslimani", obrazložio je u martu sudija Ondžej Sekvarda zašto festival i pozorišta gde je izvedena predstava ne moraju da se izvinjavaju kardinalu Duki.

Regionalni sud u Brnu je ove sedmice takođe odbio argument katoličkog kardinala upozorivši da je priroda umetničkog izraza takva da često koristi simbole i preterivanja.

"Kada ima potencijal da doprinese diskusiji oko pitanja od javnog interesa, pravno je dopustiv čak i kada je izvesna žrtva versko osećanje dela vernika a tolerantnost vernika bi u demokratskom društvu trebalo da bude toliko jaka da to podnesu", obrazložio je u presudi sudija Regionalnog suda u Brnu Mihal Riška.

Poglavar Češke katoličke crkve kazao je danas televiziji Prima da neće odustati od zahteva da mu se pozorišta izvine za to što su kontroverzne Frljićeve predstave uvrstili na repertoar festivala i ponovio je glasine čeških ekstremista da su navodno svi glumci Mladinskog gledališča iz Ljubljane koji su izvodili predstavu u Brnu muslimani.

"Ne mogu da zamislim da u Saudijsku Arabiju ili Alžir dođe ansambl sastavljen od glumaca ili plesača koji su svi katoličke vere, Evropljani, i onda izvede sličnu predstavu gde bi u toj ulozi Isusa bio osnivač islama Muhamed. Svaki čovek neka razmisli o tome", kazao je kardinal Duka.

Glasine da su glumci, svi redom muslimani, došli u Brno da blate i vređaju Isusa, prikazujući ga kao silovatelja proneli su prvo aktivisti iz marginalne lokalne češke inicijative "Pristojni ljudi", koju češki MUP označava kao ekstremističku, a koji su maja prošle godine nabavili ulaznice za unapred rasprodatu predstavu, sačekali desetak minuta a onda upali na scenu, praveći živi zid između glumaca i publike sa ciljem da zaustave predstavu.

Upad "pristojnih" dočekan je negodovanjem publike, nakon 20 minuta izvela ih je policija, međutim, pokušali su da upadnu i na drugu Frljićevu predstavu, "Izopštenje" koje govori, između ostalog, o problemu pedofilije među sveštenicima, a kada to nisu uspeli, pokušali su da upadnu glumcima u hotel.

Na najavu protesta povodom njegovih predstava u Brnu Frljić je prošlog maja za hrvatski Jutarnji list reagovao ;upozorenjem da njegova predstava postaje sve više lakmus papir koliko Evropa tone u ideološki mrak.

"Očigledno da u ovom trenutku u zemljama bivšeg Istočnog bloka traju nekakve Katoličke olimpijske igre...Poražavajuća je činjenica da svi oni koji napadaju moje predstave na neviđeno ili organizuju 'događanja naroda' uoči izvođenja, ne razumeju da su i sami deo dramaturgije i izvođenja 'Našeg nasilja i vašeg nasilja'", kazao je Frljić hrvatskom listu.

"Za mene sloboda završava tamo gde počinje sloboda drugog. Rečju možemo da ubijemo više ljudi nego nožem. Želim izvinjenje. Ne seču glava li zatvor ali smatram da je osnova demokratije moralnost i pobožnost. Hajde da ispustimo pobožnost ali uz moral sigurno ide pristojnost", kazao je danas kardinal Duka.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side