Podrška EU Međunarodnom krivičnom sudu nakon sankcija SAD
03.09.2020 Brisel

Podrška EU Međunarodnom krivičnom sudu nakon sankcija SAD

Podrška EU Međunarodnom krivičnom sudu nakon sankcija SAD
Evropska unija "stoji uz" Međunarodnom krivični sud (MKS) nakon uvođenja američkih sankcija zvaničnicima suda, izjavio je danas u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano, dodajući da je Brisel izrazio neslaganje Vašingtonu.

"EU se odlučno protivi svim pokušajima da se podrije međunarodni sistem krivičnog pravosuđa ometanjima rada glavnih institucija", rekao je novinarima Stano.

Portparol EK je istakao da je "apsolutno neophodno da pravda bude zadovoljena na međunarodnom nivou", a da je MKS "jedan od ključnih aktera u borbi protiv nekažnjivosti". "Stojimo uz sud i nismo zadovoljni merama preduzetim protiv njegovih aktivnosti", dodao je on.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo juče je objavio uvođenje sankcija glavnoj tužiteljki MKS Fatui Bensudi i šefu odeljenja za pravosuđe, komplementarnost i saradnju Fakisu Mošokoki u najagresivnijem do sada potezu administracije predsednika Trampa da pokuša da spreči istragu tog suda o mogućim ratnim zločinima američkih vojnih i obaveštajnih zvaničnika.

MKS je osnovan 2002. godine kako bi sudio za ratne zločine počinjene širom sveta. SAD nisu pristupile MKS zbog zabrinutosti da bi sud mogao da se koristi za politički motivisane istrage protiv američkih vojnika i zvaničnika. Američke administracije jedna za drugom su zadržale taj stav mada su neke, među kojima i administracija predsednika Baraka Obame, prihvatile ograničenu saradnju sa tim sudom.

"Evropska unija generalno odbacuje eksteritorijalnost trećih zemalja od sankcija. Dakle, naravno, mi ne odobravamo te mere... Naše predstavništvo u Vašingtonu već je izrazilo zabrinutost", rekao je Stano.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
  • Crkva u centru nezadovoljstva oko zabrane abortusa u Poljskoj Crkva u centru nezadovoljstva oko zabrane abortusa u Poljskoj

    Ograničenje već limitiranog prava na abortus u Poljskoj mimo parlamenta i javne rasprave naišao je na žestok otpor žena u Poljskoj ali i članova sindikata, poljoprivrednika, rudara, navijača i drugih usmerivši prvi put proteste na Katoličku crkvu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side