15.04.2019 Berlin

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Folksvagena zbog prevare

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Folksvagena zbog prevare Foto: Beta / AP
U Nemačkoj je podignuta optužnica protiv bivšeg generalnog direktora Folksvagena Martina Vinterkorna i još četiri osobe za prevaru i nefer konkurenciju, jer nisu sprečili nameštanje softvera na motore Folksvagenovih vozila koji je omogućio da se vara na testovima za merenje izduvnih gasova.

Tužioci u Braunšvajgu rekli su danas da je Vinterkorn najmanje od maja 2014. godine znao za postojanje tog softvera koji prikazuje manje zagađenje izduvnim gasovima od stvarnog iako je govorio da je saznao za to neposredno pre nego što je skandal izbio u septembru 2015.

U saopštenju tužilaca navodi se da optuženima preti od šest meseci do 10 godina zatvora ako budu pronađeni krivim, i da bi bonusi zarađeni na osnovu prodaje zasnovane na prevari mogli biti oduzeti.

Tužioci su naveli da su optuženi, svi visoki direktori Folksvagena, bili učesnici u prevari koja je počela 2006. godine. Foklsvagen je priznao da je u vozila ugrađivao softver koji prikazuje manje zagađenje izduvnim gasovima od stvarnog. Kada bi vozila krenula u redovnu vožnju kontrola emisija izduvnih gasova bi se isključivala čime se poboljšava pređena kilometraža i rad vozila, ali se emituje mnogo veći nivo štetnih gasova od legalnog limita u SAD.

Kako se navodi u tužbi, oni su dodali unapređen softver koji je koštao 23 miliona evra 2014. godine u pokušaju da prikriju pravi razlog za povećanje emisija gasova zagađivača u redovnoj vožnji.

Folksvagen je platio više od 27 milijardi evra u kaznama i nagodbama u godinama od kada je izbio skandal. Kompanija se izvinila i izjasnila se krivom za krivične optužbe u SAD.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side