Podeljena Poljska bira novi parlament
13.10.2019 | 09:30h ► 10:55h Varšava

Podeljena Poljska bira novi parlament

Podeljena Poljska bira novi parlament Foto: Beta/AP/Czarek Sokolowski
Od 7 sati jutros kada je širom Poljske otvoreno preko 27.000 biralašta oko 30 miliona poljskih birača odlučuje na redovnim parlamentarnim izborima koliko će učvrstiti ili oslabiti vlast poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda.

 

Jaroslav Kačinjski i njegovi konzervativci su na vlast 2015. godine došli zahvaljujući bauku izbegličke krize glasovima sela i gubitnika tranzicije.

Oni sada Poljake mame darežljivim socijalnim programima, obećanjima da će ubrzano i njihove plate biti nemačke, a uz podršku konzervativnog krila Poljske katoličke crkve, umesto izbeglicama plaše navodnim pretnjama da će LGBT ideologije i liberalne vrednosti Zapada uništiti poljsku tradicionalnu porodicu ukoliko konzervativci ne sačuvaju vlast.

Sve predizborne prognoze daju konzervativcima Jaroslava Kačinjskog od 40 do 46 odsto glasova dok po tim anketama raspoloženja birača opoziciona liberalna Građanska koalicija može da osvoji maksimalno 26 odosto glasova.

Svoje poslanike među 460 članova Sejma i 100 senatora parlamenta prema anketama imaće u novom sazivu još i ujedinjena Levica u kojoj je uz postkomuniste i nova stranka popularnog prvog javno gej poslanika Roberta Bjedronja Proleće i demohrišćani iz Poljske narodne stranke.

Peta stranka koja ima kandidatske liste u 41 izbornoj jedinici na koliko je podeljena Poljska, radikalna nacionalistička Konfederacija sloboda i nezavisnost, koja Poljakinjama obećava između ostalog pravo na bogate muževe da ne bi morale da rade, na pragu je cenzusa od pet odsto i prema anketama nije izvesno da će osvojiti poslanike ili senatore u parlamentu.

Dok svet gleda na današnje parlamentarne izbore kao na odluku da li će se Poljska vratiti izvornim evropskim demokratskim vrednostima ili će nastaviti da klizi u autoritarnom smeru kojim je pošla tzv. dobrom promenom, kako je Kačinjski nazvao urušavanje nezavisnosti institucija, kontroverzne reforme pravosuđa, podržavljenje javnih medija, čistke u državnoj upravi i državnim preduzećima i velika socijalna davanja, Poljaci prema istraživanjima glasaju novčanikom, ne obazirući se ni na programe i vrednosti ni na afere zvaničnika.

Čak 38 odsto birača Prava i Pravde glasa za vladajuću stranku zbog toga što računa da će se popraviti standard njegove porodice, birači liberalne Građanske koalicije u 41 odsto slučajeva glasaju jer ne žele pobedu konzervativaca dok birače najprivrženije vrednostima i programima, 60 odsto njih, ima ujedinjena Levica, pokazala je anketa za poljski liberalni dnevnik Gazeta viborča.

Prve projekcije izbornih rezultata na osnovu anketa na biralištima poljske televizije objaviće odmah nakon zatvaranja birališta u 21 čas, ishod izbora biće poznat nakon prebrajanja glasova u ponedeljak, dok će zvanične rezultate izbora Državna izborna komisija objaviti u utorak.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side