20.04.2017 Dubai

Pobunjenici u Jemenu optuženi za masovnu upotrebu nagaznih mina

Pobunjenici u Jemenu optuženi za masovnu upotrebu nagaznih mina Foto: Beta/AP
Nevladina organizacija Hjuman rajts voč opužila je danas pobunjenike u Jemenu da masovno koriste mine što izaziva brojne civilne žrtve i sprečava izbeglice da se vrate u svoje domove.


Prema navodima Hjuman rajts voča, jemenski šiitski pobunjenici poznati kao Huti, povezani sa snagama bivšeg predsednika Alija Abdalaha Saleha koristili su nagazne mine u najmanje šest pokrajina u Jemenu od početka intervencije koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv njih i podržava vladu.

Mine su ubile ili osakatile stotine ljudi i remete živote civila u pogođenim zonama, navela je ova organizacija i pozvala pobunjenike da odmah prekinu sa upotrebom tog oružja i da poštuju Konvenciju o zabrani upotreba mina iz 1997, koju je Jemen ratifikovao godinu dana kasnije.

Organizacija, čije sedište je u Njujorku, navodi šest najteže pogođenih oblasti u Jemenu kada je reč o minama i dodaje da nagazne mine predstavljaju opasnost za civile i dugo posle obustavljanja ratnih dejstava.

Huti su 2014. zauzeli glavni grad Jemena Sanu i velike delove teritorije Jemena. Saudijska Arabija je intervenisala u Jemenu 2014. na čelu arapske vojne koalicije formirane da podrži vladu predsednika Abda Raboa Mansura Hadija, čije su se snage povukle na jug.

U ratu u Jemenu poginulo je oko 7.700 ljudi, uglavnom civila a 42.500 je povređeno od intervencije arapske koalicije, prema UN.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side