Plenković i zvanično izabran za predsednika HDZ
18.07.2016 Zagreb

Plenković i zvanično izabran za predsednika HDZ

Plenković i zvanično izabran za predsednika HDZ Foto: Beta/Hina/Dario GRZELJ
Jedini kandidat za predsednika do sad vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) izabran je u nedelju uveče za lidera te stranke.

Za Plenkovića je glasalo gotovo 98.000 članova HDZ, a izbori su održani po načelu "jedan član-jedan glas". Pravo glasa imalo je oko 220.000 članova HDZ.

"Nalazimo se u zahtevnom vremenu, HDZ i Hrvatska treba da imaju novu viziju i pristup", rekao je Plenković po objavi rezultata u stranačkoj centrali u Zagrebu.

On je rekao da će odluke koje će donositi biti odluke za konsolidaciju i revitalizaciju HDZ.

Andrej Plenković (46) na funkciji predsednika HDZ zamenio je Tomislava Karamarka koji je prošlog meseca podneo ostavku pošto je HDZ u Saboru srušio svog premijera i vladu, a nije uspeo da sastavi novu parlamentarnu većinu.

Ovo su drugi izbori za šefa HDZ za samo tri meseca, na izborima 17. aprila Karamarko je kao jedini kandidat izborio drugi predsednički mandat s glasovima više od 90.000 članova stranke.

Pošto je Karamarko stranku gurnuo dublje prema ekstremnoj desnici, što se videlo iz velikog uspeha kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića na unutarstranačkim izborima, ali i iz izbora koalicionih partnera, Plenković se pred nove izbore izjasnio za približavanje stranke centru.

Plenković je rođen 1970. u Zagrebu, gde je diplomirao na Pravnom fakultetu. Od 1994. je radio u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, a u diplomatskoj karijeri obavljao je više funkcija u zemlji i u inostranstvu.

U HDZ je od 2011. godine i bio je poslanik u Saboru Hrvatske. Člansku kartu mu je kao i Tomislavu Karamarku uručila tadašnja predsednica stranke Jadranka Kosor, koja je u međuvremenu isključena iz stranke.

Plenković je od 2013. poslanik u Evropskom parlamentu.

On je peti po redu predsednik HDZ-a, posle Franje Tuđmana, Ive Sanadera, Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side