Planeta u karantinu obeležava Praznik rada bez uličnih skupova
01.05.2020 Beograd

Planeta u karantinu obeležava Praznik rada bez uličnih skupova

Planeta u karantinu obeležava Praznik rada bez uličnih skupova Foto: AP/Emrah Gurel
Svet prvi put obeležava Međunarodni praznik rada bez okupljanja i drugih manifestacija koje su uobičajene za 1. maj.


Većina zemalja je u karantinu zbog pandemije koronavirusa od kojeg je umrlo više od 230.000 ljudi.

Prvi maj je neradni dan u mnogim zemljama koji se obeležava masovnim skupovima sindikata, ali je ove godine drugačije. Zbog zabrane kretanja, skupovi su se sveli na izlaske na balkone sa plakatima ili virtuelna okupljanja na društvenim mrežama.

U Francuskoj će sindikati podsetiti na "nevidljive ljude u društvu" - kasirke i negovateljice koji rade uprkos koronavirusu. U Francuskoj se obično na ulicama prodaju mali buketi đurđevka kojih ove godine nema.

Neki su se ipak usudili da izađu na ulicu kao u Istanbulu gde je turska policija privela oko 15 osoba, među kojima je liderka velike turske sindikalne konfederacije DISK Arzu Čerkezoglu.

U Atini je održan poseban masovni skup - uz mere sanitarne zaštite, uprkos zahtevu grčkih vlasti da se tradicionalna prvomajska povorka odloži za nedelju dana kad se se previđa ublažavanje mera karantina.

U Nemačkoj vlasti strahuju od "drugačijeg 1. maja" - od rivalskih skupova ekstremne levice i desnice, kao i onih koji veruju u teorije zavere i ne priznaju mere karantina.

Međunarodna organizacija rada je procenila da bi oko 1,6 milijardi ljudi moglo da ostane bez prihoda zbog mera koje su dovele do recesije širom sveta.

Praznik rada je komemoracija povodom velikih demonstracija radničkog pokreta 1886. godine u Čikagu i pogibije aktivista u sukobu s policijom.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side