07.09.2017 Oslo

Peticija za oduzimanje Nobelove nagrade Aung San Su Ći

Peticija za oduzimanje Nobelove nagrade Aung San Su Ći Foto: Beta/AP
Više od 360.000 ljudi u svetu zatražilo je danas da se dobitnici Nobelove nagrade Aung San Su Ći, kritikovanoj zbog upravljanja krizom u Mjanmaru, oduzmne to priznanje, ali je Nobelov komitet takvu mogućnost odbacio.

U onlajn peticiji za oduzimanje Nobelove nagrade za mir navodi se da Su Ći, koja defakto upravlja Mjanmarom, do sada ništa nije učinila da bi se zaustavio zločin protiv čovečnosti u toj zemlji. 

Inicijativa je pokrenuta u Indoneziji i do sada je dobila više od 364.000 potpisa podrške.

Ujedinjene nacije su danas saopštile da je oko 146.000 ljudi, uglavnom pripadnika muslimanske manjine Rohindža, izbeglo u Bangladeš otkako je 25. avgusta izbilo nasilje u Mjanmaru.

U Nobelovom komitetu u Oslu danas je rečeno da je prema statutu tog komiteta nemoguće nekome oduzeti ili povući nagradu.

"Formalno se takvo pitanje ne postavlja", rekao je generalni sekretar Komiteta Olav Njelstad, dodajući da su dostignuća i napori laureata sagledani samo do uručenja nagrade.

Mjanmarska opozicionarka Aung San Su Ći dobila je Nobelovu nagradu za mir 1991. godine. Nagradu je primila tek 2012. pošto je 20 godina provela u kućnom pritvoru u svojoj domovini.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side