Pentagon računa na 90 dana krize zbog korone
24.03.2020 Vašington

Pentagon računa na 90 dana krize zbog korone

Pentagon računa na 90 dana krize zbog korone
Pentagon računa na višemesečnu krizu zbog korona virusa u SAD, sa povratkom u normalu oko juna-jula, kao i da postoji opasnost od političkog haosa u nekim zemljama, rekli su danas zvaničnici.

Na osnovu iskustva zemalja poput Kine, Južne Koreje ili Hongkonga, "mislim da moramo da se pripremimo na period od najmanje par meseci", rekao je u virtuelnoj debati američki sekretar za odbranu Mark Esper.

"Treba računati na 10, možda 12 sedmica", dodao je načelnik Generalštaba Mark Mili i dodao da se računa na 90 dana na osnovu iskustva drugih zemalja što bi moglo da važi i za SAD. "Onda bi to verovatno bio kraj maja, jun, nešto tako... Možda čak i juli, ali izvući ćemo se", rekao je on.

Oni su, medjutim, upozorili da bi pandemija mogla da destabilizuje neke zemlje. "Sve ovo bi moglo da dovede do političkog haosa u nekim zemljama. Moramo biti oprezni", istakao je general Mili, dodajući da bi nedostatak maski, rukavica ili respiratora mogao da ima "teške posledice u nekim zemljama, ne samo po pitanju zdravstva".

Esper je obećao američku pomoć saveznicima, ali i upozorio da bi "odredjeni neprijatelji mogli da deluju na način koji bi mogao da utiče i na bezbednost" SAD. "Moramo biti toga svesni i pripremiti se na to", dodao je on.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side