Pentagon isprobao ranije zabranjenu raketu
19.08.2019 Vašington

Pentagon isprobao ranije zabranjenu raketu

Pentagon isprobao ranije zabranjenu raketu Foto: Beta, AP
Pentagon kaže da je američka vojska ispitala u letu jedan tip rakete zabranjene više od 30 godina sporazumom koji su SAD i Rusija ovog meseca raskinule.

Test na obali Kalifornije u nedelju obeležio je nastavak takmičenja u naoružanju za koje neki analitičari kažu da bi mogao povećati američko-rusku napetost.

Pentagon je saopštio da je testirao modifikovanu verziju krstareće rakete "Tomahavk" Ratne mornarice, koja je lansirana s ostrva San Nikolas i precizno je pogodila metu udaljenu više od 500 kilometara. Raketa je bila naoružana konvencionalnom bojevom glavom.

Zvaničnici odbrane rekli su marta ove godine da će ta raketa verovatno imati domet od oko 1.000 kilometara i da bi mogla biti spremna za razmeštanje u roku od 18 meseci.

Ta raketa ne bi bila u skladu s Ugovorom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (iz 1987.) koji je zabranjivao sve vrste projektila s dometom između 500 i 5.500 kilometara. Sjedinjene Države i Rusija povukle su se iz sporazuma 2. avgusta, pošto je Bela kuća rekla da Rusija nije voljna da prestane da krši uslove tog ugovora. Rusija je optužila SAD za kršenje sporazuma.

Novoisprobana krstareća raketa zamenia je za američko nuklearno oružje koje je 1980-ih godina bilo u nekoliko evropskih zemalja NATO-a, zajedno s balističkim raketama "Peršing 2", kao odgovor na gomilanje sovjetskih raketa Š-20, usmerenih na zapadnu Evropu. Potpisivanjem ugovora, sve te rakete su povučene ;i uništene.

Pored kopnene varijante krstareće rakete "Tomahavk", Pentagon je saopštio da namerava da započne i testiranje, verovatno pre kraja ove godine, balističke rakete INF-dometa od 3.000 do 4.000 kilometara. Obje rakete ne bi trebalo da su nuklearne.

Ministar odbrane Mark Esper rekao je ovog meseca da se nada da će Pentagon moći da razvije i rasporedi rakete INF , ali nije objavljen nikakav rok.

On je osporio tezu da će odustajanje od sporazuma INF pokrenuti trku u naoružanju.

"Ne vidim ovde nikakvu trku u naoružanju", rekao je novinarima na dan kada su se Vašington i Moskva povukli iz sporazuma. "Ako se bilo ko utrkuje, to je Rusija, da bi razvila te sisteme kršeći ugovor, a mi to ne radimo".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side