Parlament EU kritikuje Trampa zbog štetnog pristupa transatlantskim odnosima
09.01.2019 Brisel

Parlament EU kritikuje Trampa zbog štetnog pristupa transatlantskim odnosima

Parlament EU kritikuje Trampa zbog štetnog pristupa transatlantskim odnosima Foto: Beta, AP
Odbor Evropskog parlamenta za odnose sa SAD kritikovao je "štetan" pristup američkog predsednika Donalda Trampa transatlantskim odnosima i upozorio da podele koje se tim stvaraju ohrabruju globalne rivalske sile.

U danas poslatom pismu članovima Kongresa SAD, delegacija za odnose sa SAD kritikovala je "sve štetniji pristup Bele kuće" i snižavanje statusa ambasadora EU u SAD na uglavnom ceremonijalan nivo na "dnu liste".

Nemački Dojče vele javio je da je Stejt department doneo odluku o promenio statusa krajem prošle godine a da nije obavestio Brisel.

U pismu, u koje je Asošiejtid pres imao uvid, navodi se da delegacije EU traži od obe strane da "ne podrivaju jedna drugu".

"Trampova administracija nije mogla izabrati gori trenutak da napadne EU", rekla je Marite Šake, potpredsednica delegacije EU.

Umesto da se sukobljavaju, EU i SAD treba da budu zajedno kako bi se "suočili sa zajedničkim izazovima iz zemalja kao što su Kina, Rusija i Iran", rekla je Šake.

Transatlantski odnosi stalno se pogrošavaju otkada je Tramp postao predsednik pre dve godine.

Od početka mandata, Tramp remeti višedecenijske čvrste odnose Vašingtona i EU - uveo je carine na čelične proizvode iz EU, zapretio carinama na automobile, odbacio sporazum koji su dve stane ispregovarale s Iranom da ograniče nuklearnu pretnju i povukao SAD iz globalnog klimatskog sporazuma za koji se zalagala EU.

Povrh toga, poslanici Evropskog parlamenta žale se da Tramp i najviši zvaničnici administracije "kritikuju EU kao birokratsku... i hvale populističke i nacionalističke pokrete" nasuprot aktuelnih vlada u članicama. Poslanici navode da se to svodi na diplomatski prezir.

"Takvi potezi odgovaraju rivalskim globalnim silama i mogu samo dovesti do veće fragmentacije umesto preko potrebnog povećanja saradnje", navodi se u pismu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side